Pamiętacie ciasto marchewkowo-kokosowe z cytryną? Niezmiennie cieszy się na blogu dużą popularnością - a i ja sama wracam do niego regularnie. Niemniej, z czasem postanowiłam poeksperymentować z połączeniem mąki kokosowej i cytrusów. Nie minęło wiele czasu, a znalazłam kolejne połączenie, które mnie uwiodło. Kakao i pomarańcz - duet idealny, nieprawdaż? Jeżeli dodać do tego niezwykle zdrową mąkę kokosową, a z przekory wypiekom, ku zdrowiu - dodać cukinię, otrzymamy zdrowy wypiek, który zachwyci nasze (i nie tylko!) kubki smakowe.
Warto dodać, iż z powodzeniem może być to wypiek bezglutenowy. Nie zawiera cukru, a biorąc pod uwagę cukinię i kakao, które jest znakomitym źródłem magnezu, możemy bez obaw zajadać się tego typu ciastami - na zdrowie!
/1 kokilka/
- 30g mąki kokosowej
- 20g mąki*
- 70ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 2 jajka
- 2,5 łyżki syropu z agawy
- 100g cukinii
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Następnie dodajemy jogurt, jajka, sok z pomarańczy i syrop z agawy. Miksujemy na gładką masę. Na tarce ścieramy cukinię i odciskamy z niej nadmiar wody i dodajemy wraz ze skórką pomarańczy i migdałami do ciasta. Dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia ceramicznego i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
*dowolna: polecam żytnią, pełnoziarnistą (w wersji beglutenowej sprawdzi się np. ryżowa lub owsiana)
*dowolna: polecam żytnią, pełnoziarnistą (w wersji beglutenowej sprawdzi się np. ryżowa lub owsiana)
Musiałobyc bardzo smaczne ma błędny kolor i pięknie się prezentuje ♥
OdpowiedzUsuńa ja się zawsze zachwycam Twoimi wypiekami nie tylko przez to, że są pyszne i zdrowe, ale także dlatego, że cudownie się prezentują. Ty natomiast musisz naprawdę lubić tę mąkę kokosową, zresztą ja też ją uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńKolejne cudowne bezglutenowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno też tak smakuje <3
połączyłaś wszystko, co kocham.. matkooo! Jak ja mam teraz nie być głodna?!
OdpowiedzUsuńBłagam, powiedz gdzie kupiłaś mąkę kokosową? :)
OdpowiedzUsuńW sklepie guiltfree.pl , jednak można dostać ją także chociażby na allegro. Można tez pokręcić się po sklepikach bio w swojej okolicy.
UsuńŻaden problem :) Mam nadzieję, że pomogłam.
Już tyle mam wypieków z mąką kokosową, które muszę koniecznie zrobić, i ten na pewno się do nich zalicza :)
OdpowiedzUsuńz pewnością zachwyci podniebienie nie jednej osoby! mam nadzieję, że moje za niedługo też :) uwielbiam łączyć smak pomarańczy oraz czekolady! do tego kokosowy akcent? to już idealnie.
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu! :)
świetny przepis! :D muszę kupić mąkę kokosową!!
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Nie ma mąki kokosowej, ale może wystarczy zmiksować wiórki kokosowe?
OdpowiedzUsuńhttp://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/
Nie, to bardziej skomplikowany proces.
UsuńTe Twoje wypieki są takie popękane zawsze, takie fajne, wyraźne... chociaż czy to dobre określenien na ciasto? Na pewno dobre! A połączenie smaków przypada do gustu:)
OdpowiedzUsuńPomarańcza i czekolada to zgrany duet! A jak kokos do nich dołączy to powstanie pyszne trio! :)
OdpowiedzUsuńSmakowało na pewno wspaniale, ale jaki zapach musiał się po domu unosić. Mmmm...
OdpowiedzUsuńMusiało pysznie smakować! Zadziwiasz mnie tymi przepisami :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy:)
OdpowiedzUsuńCzekolada+pomarańcza? To nie mogło nie smakować! A jak smakowicie wygląda, takie wyrośnięte :3
OdpowiedzUsuńjakie piękne pęknięcia! ale mam ochotę na takie ciacho teraz
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda bardzo smacznie. Uwielbiam połączenie pomarańczy z kakao! :D
OdpowiedzUsuńco tu dużo mówić, fenomenalne!
OdpowiedzUsuńjakbym miała tą mąkę to na pewno bym zrobiła :)
Uwielbiam te pęknięcia, dodają temu wypiekowi taki urok!
OdpowiedzUsuńwystarczy rzut oka i już wiem, że to ciasto jest genialne i na pewno by mi posmakowało. :)
OdpowiedzUsuńtylko co bezglutenowych zastępników normalnej mąki - czy aby na pewno owsiana jest bezglutenowa? nie jestem znawcą, jednak z tego co wiem to np płatki owsiane zawierają gluten i dlatego logicznie pomyślałam, że mąka owsiana także.
To dobre pytanie i z chęcią na nie odpowiem. Mąka owsiana, tak samo jak i płatki, może być bezglutenowa, jeżeli płatki owsiane są oczyszczone z glutenu. Owies nie zawiera glutenu, ale płatki są nim zazwyczaj zanieczyszczone. Kupując płatki owsiane z certyfikatem, możemy być spokojni jeśli chodzi o gluten - tam go nie ma. ;)
UsuńWiesz, że już je kocham ;))
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyrosło!
z wielką ochotą bym się w takie ciasto wgryzła :) pyszne połączenie moich ulubionych składników :)
OdpowiedzUsuńŚliczne naczynko, wieki próbuję znaleźć coś podobnego i nic :(
OdpowiedzUsuńJaki pyszny i zdrowy miks! :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta mnie każdorazowo zachwycają!
OdpowiedzUsuńech takie cudo idealnie by mi pasowało na taką paskudną pogodę!
OdpowiedzUsuńMogę taką kokilkę?:0! Pyszności przy moich gustach. Kakao, pomarańcza, kokos. Bez mąki pszennej - nie mogę jej jeść ;). Super :).
OdpowiedzUsuńU mnie Pieguski z mąki żytniej - http://eatmemargaret.blogspot.com/2014/03/czestuje-pieguskami.html
Zrobiłam, pyszności!! :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszności!!! :D
OdpowiedzUsuń