3.05.2014

Najprostsze placki świata.


Dwa składniki, chwila miksowania. Placki? Tak, to możliwe! O dwuskładnikowych plackach słyszałam już dawno temu, jednak zawsze intuicyjnie unikałam tego przepisu. Ciężko było mi to sobie wyobrazić - jak to może się udać? Przekonała mnie mała awaria lodówki, która spowodowała, że odstawiona tam na chwilę siatka bananów momentalnie... zamarzła. Musiałam jakoś je spożytkować, a wtedy przypomniałam sobie o tych właśnie plackach - bo przecież ileż razy można robić koktajl? Wzięłam się do roboty - zmiksowałam, zaczęłam rozprowadzać... i nie mogłam uwierzyć, że tak łatwo odchodzą od patelni, nie zamieniają się w bananową jajecznicę czy inne wątpliwej jakości "cudo". Smak również mnie nie zawiódł. Każdy miłośnik bananów, a i słodkości w ogólnym tego słowa znaczeniu. na pewno go polubi. Dodam, że placki te najlepiej podawać z dodatkiem o charakterystycznym, mocnym smaku. Doskonale sprawdzi się syrop klonowy, a także gorzka czekolada, orzechy włoskie lub kwaśne owoce. 





/1 porcja/

- 2 banany

- 2 jajka


Miksujemy banany na gładką masę. Dodajemy jajka, ponownie miksujemy do połączenia się składników. Nakładamy masę łyżką na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy placuszki z obydwu stron do zarumienienia. Podajemy z dowolnymi dodatkami: u mnie owoce i syrop klonowy.









39 komentarzy:

  1. moje i tak nie wyjdą takie piękne :( :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale trzeba próbować, bo i o smak przecież chodzi! :)

      Usuń
  2. te placki są proste, a pysznym smakiem zaskakują! nawet na zimno mi smakują, bo robiłam już kiedyś do szkoły :) twoje jak zawsze - równe, pięknie podane i świetnie sfotografowane!

    OdpowiedzUsuń
  3. One są pyszne a w dodatku tak nie wiele trzeba :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Po tytule zgadłam o jakie placki chodzi : ) Jeszcze ich nie próbowałam, ale pewnie są dobre.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę je koniecznie wypróbować. Słodkie i proste <3

    OdpowiedzUsuń
  7. idealnie równiutkie Ci wyszły. Muszę spróbować znów je zrobić, bo ostatnim razem mi smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety moje przyklejaly sie do spodu patelni, musialam do masy dodac maki i wtedy bylo ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz ja natłuszczyć I smażyć na średnim ogniu, a przewracać, kiedy na cieście pojawią się bąbelki. ;)

      Usuń
  9. zawsze się boję że nie wyjdą i się rozpadną, bo ja jestem strasznie niecierpliwa przy smażeniu. Ale jesteś kolejną osobą, która się nimi zachwyca, więc chyba czas spróbować (:

    OdpowiedzUsuń
  10. zdradź mi sekret jak to ci się nie przypaliło? ja robiłam tak raz i zrapywałam z patelni, nie smazyly mi sie placuszki :( mi sie nie udalo....
    a dzis u mnie miś bananowy www.photoblog.pl/zero0kcal/165458626 to tez mialam sniadanie z bananem i jabłuszkiem ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedziałam na to pytanie wyżej :)

      Usuń
  11. O, tak! To co lubię - szybko, łatwo i smacznie. :))

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo popularne się te dwuskładnikowe ostatnio stały! muszę spróbować ich w końcu ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bo w prostocie tkwi sukces; )

    OdpowiedzUsuń
  14. moja siostra ostatnio jadła je zrobione przez koleżankę-była nimi zachwycona! :)
    Widać, że i ciebie ujęły-mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Naprawdę? Banany i jajka? I już? Na co ja jeszcze czekam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam je, to najszybsze placki swiata ;) Bardzo zachecajaco Ci wyszly.

    OdpowiedzUsuń
  17. No proszę, jeszcze nie próbowałem :) Dzięki za tą ciekawostkę.

    OdpowiedzUsuń
  18. niby banalne, a wyglądają przepysznie! ::)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czas na placuszki jednoskładnikowe. Rzucam Ci wyzwanie!:)))
    Żartuuuję oczywiście.
    Chociaż zawsze mnie zaskakuje i cieszy taka blogowa inwencja. Te placuszki sa tak proste, że aż nieprzyzwoite.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj dobre:)

    A słyszałaś o pancakes z serkiem waniliowym? Podobnie się robi, tylko używasz samego serka z jajkiem i cukrem waniliowym. Robiłam setki razy, smakuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Podobnie podchodziłam do tych placków i moja reakcja była identyczna :D
    Niby takie banalne, ale jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Tak prosty przepis i tak efektowny! Koniecznie do wypróbowania, zwłaszcza w sytuacjach awaryjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Taka niby prostota składników, a efekt zniewalający. Muszę je uczynić jak najszybciej :>

    OdpowiedzUsuń
  24. Aż trudno uwierzyć że z tych 2 składników wychodzą takie cuda! Pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bananowe placuszki są takie pulchne i słodkie! Prostota w kuchni, zawsze na 1 miejscu! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Już od dawna planuję je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Fantastyczne! Bardzo lubię takie proste przepisy i na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. O! Muszę wypróbować :) Bez mąki...coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  29. So tiny and wonderful pancakes! Sooooooo cute!

    OdpowiedzUsuń
  30. ZROBIŁAM i polecam każdemu! :)

    http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/03/placki-bananowe-najlepsze-i-najprostsze.html

    OdpowiedzUsuń
  31. Zaczynam poznawać kuchnię bezglutenową :) Fajnie, że mam tu cały wybór własnie takich przepisów :) !

    OdpowiedzUsuń
  32. Czego więcej chcieć od życia :-)

    wiem!...masła orzechowego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.