Dwa składniki, chwila miksowania. Placki? Tak, to możliwe! O dwuskładnikowych plackach słyszałam już dawno temu, jednak zawsze intuicyjnie unikałam tego przepisu. Ciężko było mi to sobie wyobrazić - jak to może się udać? Przekonała mnie mała awaria lodówki, która spowodowała, że odstawiona tam na chwilę siatka bananów momentalnie... zamarzła. Musiałam jakoś je spożytkować, a wtedy przypomniałam sobie o tych właśnie plackach - bo przecież ileż razy można robić koktajl? Wzięłam się do roboty - zmiksowałam, zaczęłam rozprowadzać... i nie mogłam uwierzyć, że tak łatwo odchodzą od patelni, nie zamieniają się w bananową jajecznicę czy inne wątpliwej jakości "cudo". Smak również mnie nie zawiódł. Każdy miłośnik bananów, a i słodkości w ogólnym tego słowa znaczeniu. na pewno go polubi. Dodam, że placki te najlepiej podawać z dodatkiem o charakterystycznym, mocnym smaku. Doskonale sprawdzi się syrop klonowy, a także gorzka czekolada, orzechy włoskie lub kwaśne owoce.
/1 porcja/
- 2 banany
- 2 jajka
Miksujemy banany na gładką masę. Dodajemy jajka, ponownie miksujemy do połączenia się składników. Nakładamy masę łyżką na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy placuszki z obydwu stron do zarumienienia. Podajemy z dowolnymi dodatkami: u mnie owoce i syrop klonowy.
moje i tak nie wyjdą takie piękne :( :D
OdpowiedzUsuńale trzeba próbować, bo i o smak przecież chodzi! :)
UsuńAŻ TAK proste?! Wow :)
OdpowiedzUsuńte placki są proste, a pysznym smakiem zaskakują! nawet na zimno mi smakują, bo robiłam już kiedyś do szkoły :) twoje jak zawsze - równe, pięknie podane i świetnie sfotografowane!
OdpowiedzUsuńOne są pyszne a w dodatku tak nie wiele trzeba :) !
OdpowiedzUsuńPo tytule zgadłam o jakie placki chodzi : ) Jeszcze ich nie próbowałam, ale pewnie są dobre.
OdpowiedzUsuńWow, koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńMuszę je koniecznie wypróbować. Słodkie i proste <3
OdpowiedzUsuńidealnie równiutkie Ci wyszły. Muszę spróbować znów je zrobić, bo ostatnim razem mi smakowały!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je!
OdpowiedzUsuńNiestety moje przyklejaly sie do spodu patelni, musialam do masy dodac maki i wtedy bylo ok.
OdpowiedzUsuńMusisz ja natłuszczyć I smażyć na średnim ogniu, a przewracać, kiedy na cieście pojawią się bąbelki. ;)
Usuńzawsze się boję że nie wyjdą i się rozpadną, bo ja jestem strasznie niecierpliwa przy smażeniu. Ale jesteś kolejną osobą, która się nimi zachwyca, więc chyba czas spróbować (:
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:D
OdpowiedzUsuńzdradź mi sekret jak to ci się nie przypaliło? ja robiłam tak raz i zrapywałam z patelni, nie smazyly mi sie placuszki :( mi sie nie udalo....
OdpowiedzUsuńa dzis u mnie miś bananowy www.photoblog.pl/zero0kcal/165458626 to tez mialam sniadanie z bananem i jabłuszkiem ^^
Odpowiedziałam na to pytanie wyżej :)
UsuńO, tak! To co lubię - szybko, łatwo i smacznie. :))
OdpowiedzUsuńbardzo popularne się te dwuskładnikowe ostatnio stały! muszę spróbować ich w końcu ;)
OdpowiedzUsuńBo w prostocie tkwi sukces; )
OdpowiedzUsuńmoja siostra ostatnio jadła je zrobione przez koleżankę-była nimi zachwycona! :)
OdpowiedzUsuńWidać, że i ciebie ujęły-mmm :)
Prostota zawsze najlepsza ! :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę? Banany i jajka? I już? Na co ja jeszcze czekam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, to najszybsze placki swiata ;) Bardzo zachecajaco Ci wyszly.
OdpowiedzUsuńNo proszę, jeszcze nie próbowałem :) Dzięki za tą ciekawostkę.
OdpowiedzUsuńniby banalne, a wyglądają przepysznie! ::)
OdpowiedzUsuńCzas na placuszki jednoskładnikowe. Rzucam Ci wyzwanie!:)))
OdpowiedzUsuńŻartuuuję oczywiście.
Chociaż zawsze mnie zaskakuje i cieszy taka blogowa inwencja. Te placuszki sa tak proste, że aż nieprzyzwoite.
:)
Oj dobre:)
OdpowiedzUsuńA słyszałaś o pancakes z serkiem waniliowym? Podobnie się robi, tylko używasz samego serka z jajkiem i cukrem waniliowym. Robiłam setki razy, smakuje wyśmienicie.
Podobnie podchodziłam do tych placków i moja reakcja była identyczna :D
OdpowiedzUsuńNiby takie banalne, ale jakie pyszne :)
Tak prosty przepis i tak efektowny! Koniecznie do wypróbowania, zwłaszcza w sytuacjach awaryjnych :)
OdpowiedzUsuńTaka niby prostota składników, a efekt zniewalający. Muszę je uczynić jak najszybciej :>
OdpowiedzUsuńAż trudno uwierzyć że z tych 2 składników wychodzą takie cuda! Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBananowe placuszki są takie pulchne i słodkie! Prostota w kuchni, zawsze na 1 miejscu! :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna planuję je zrobić :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Bardzo lubię takie proste przepisy i na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńO! Muszę wypróbować :) Bez mąki...coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńSo tiny and wonderful pancakes! Sooooooo cute!
OdpowiedzUsuńZROBIŁAM i polecam każdemu! :)
OdpowiedzUsuńhttp://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/03/placki-bananowe-najlepsze-i-najprostsze.html
Zaczynam poznawać kuchnię bezglutenową :) Fajnie, że mam tu cały wybór własnie takich przepisów :) !
OdpowiedzUsuńCzego więcej chcieć od życia :-)
OdpowiedzUsuńwiem!...masła orzechowego :) Pozdrawiam