Kolejne gofry - na pewno nie ostatnie. Z biegiem czasu dochodzę do wniosku, że nawet jeżeli komuś nie posmakowałaby ich tradycyjna wersja, w końcu ulegnie - sernikowej, bananowej, cukiniowej... Czy może właśnie tej? Cytryna i kokos - ostatnio stałam się wierną fanką tego właśnie duetu. Orzeźwiająca nuta w tradycyjnym deserze - lub też śniadaniu - to przyjemne urozmaicenie zarówno dla tych, którzy smak domowych gofrów znają i uwielbiają od dawna, jak i dla nowicjuszy w dziedzinie produkcji tego typu smakołyków. Mąka żytnia, kukurydziana, płatki owsiane czy otręby to źródło błonnika i zdrowych węglowodanów. Cytryny? Bogactwo witaminy C! Kokos został zaś swego czasu ochrzczony mianem "tajemnicy szczupłej sylwetki" dzięki zawartości łatwoprzyswajalnych, korzystnie wpływających na organizm kwasów tłuszczowych - między innymi laurynowego, który ma bakteriobójcze właściwości i wzmacnia naszą odporność.
Cytrynowo-kokosowe gofry idealnie orzeźwią o poranku, a popołudniem będą wspaniałym towarzystwem dla filiżanki kawy. Na nadchodzące słoneczne dni to według mnie danie idealne.
Cytrynowo-kokosowe gofry idealnie orzeźwią o poranku, a popołudniem będą wspaniałym towarzystwem dla filiżanki kawy. Na nadchodzące słoneczne dni to według mnie danie idealne.
/1 porcja/
- 40g mąki żytniej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
- 1 jajko
- 50g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 1 łyżka mleczka kokosowego*
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki cytryny
- 1 łyżka mleczka kokosowego*
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki cytryny
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąki mieszamy z płatkami, otrębami, ziarenkami z laski wanilii i proszkiem do pieczenia. Olej wraz z jogurtem, mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny, jajkiem i syropem z agawy dodajemy do suchych składników. Miksujemy całość na gładką masę, następnie dodajemy wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Odstawiamy na chwilę ciasto. Pieczemy gofry do zrumienienia w dobrze nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy. Studzimy na kratce, aby gofry były bardziej chrupkie. Gotowe podajemy ze świeżymi owocami, ulubionymi konfiturami, oprószone cukrem pudrem lub też podane z jogurtem. Na zdjęciu: jogurt naturalny, dżem cytrynowo-truskawkowy i płatki kokosa.
*w przypadku braku mleczka, możemy tę ilość zastąpić jogurtem naturalnym, a do masy dodać dodatkową łyżkę wiórków kokosowych
*w przypadku braku mleczka, możemy tę ilość zastąpić jogurtem naturalnym, a do masy dodać dodatkową łyżkę wiórków kokosowych
Co za fajny przepis na pyszne gofry :) Zapraszam, też na mojego bloga, gdzie poznasz jak szybko schudnąć 10kg, bądź jak zacząć odchudzanie, oraz ćwiczenia które pomogą Ci w w tym.
OdpowiedzUsuńOj, Anicie na pewno przyda się 10 kg mniej :D
UsuńCo nie? xD
UsuńWyglądają bardzo delikatnie ♥
OdpowiedzUsuńz pewnością idealne na słoneczną pogodę! jestem ciekawa połączenia tych smaków i na pewno w najbliższym czasie spróbuję, jak nie w gofrach to w innym daniu, choć myślę jednak, że w nich będzie smakować idealnie! :)
OdpowiedzUsuńprzyjemnego weekendu! ;)
kokos i cytryna-doobre to musi być :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, a ten duet-mnie zaskoczył, ale bardzo pozytywnie! :D
Można zrobić mleko kokosowe też samemu w bardzo prostu sposób. Wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńmniaaam gofry <3
OdpowiedzUsuńpo raz setny: dlaczego nie mam gofrownicy?! wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńMożna by ulec po kolei wszystkim smakom, ale połączenie cytryny i kokosu rzeczywiście wydaje się jednym z lepszych, takie kwaśno-winne, orzeźwiające, lekkie:)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie ? Pycha! :D
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić mąkę kukurydzianą? :)
OdpowiedzUsuńMożesz po prostu mąką żytnią. :)
OdpowiedzUsuńpyysznie i tak delikatnie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twojego śniadaniowca, wszystko wygląda tak pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJa nie mam śniadaniowca...
Usuńo to przepraszam, w każdym razie uwielbiam Twojego bloga :)
Usuńtyle pysznych gofrowych kombinacji! jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńCytryna z kokosem? Jestem bardzo ciekawa smaku! :)
OdpowiedzUsuńw takich sytuacjach żałuję, że nie mam gofrownicy :)
OdpowiedzUsuńTak dawno gofrów nie jadłam, a dzisiaj mnie atakują ze wszystkich stron ;p Twoje pięknie wyglądają :>
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Brzmi pysznie ;)
OdpowiedzUsuńkurczę, tak kusicie tymi goframi, a mi się nie chce użerać z moja gofrownicą. Wpadłabym na porcyjkę! :)
OdpowiedzUsuńOj, już dawno gofrów u mnie nie było, Twoje są takie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńGofry nigdy mi się nie znudzą.
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do mnie recipeformylife.blogspot.com ;)
Pychotka! : )
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. *.*
wiem, że to nie ta pora, ale idę sobie zrobić te gofry, bo taką miałam ochotę na coś słodkiego!
OdpowiedzUsuńRozpusta:) istna rozpusta dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńNo i jak tu nie skraść takiego gofra na niedzielne śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńOBŁĘDNE!!!! Zapisujemy przepis :):)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
Tapenda
ajjj ja chcę mogą gofrownicę ;<
OdpowiedzUsuńcytryna i kokos? mega zgrany duet :)
OdpowiedzUsuńOjojoj zjadłabym takie goferki :) !
OdpowiedzUsuń