3.29.2014

Pełnoziarniste gofry kokosowo-cytrynowe

gofry pełnoziarniste

Kolejne gofry - na pewno nie ostatnie. Z biegiem czasu dochodzę do wniosku, że nawet jeżeli komuś nie posmakowałaby ich tradycyjna wersja, w końcu ulegnie - sernikowejbananowej, cukiniowej... Czy może właśnie tej? Cytryna i kokos - ostatnio stałam się wierną fanką tego właśnie duetu. Orzeźwiająca nuta w tradycyjnym deserze - lub też śniadaniu - to przyjemne urozmaicenie zarówno dla tych, którzy smak domowych gofrów znają i uwielbiają od dawna, jak i dla nowicjuszy w dziedzinie produkcji tego typu smakołyków. Mąka żytnia, kukurydziana, płatki owsiane czy otręby to źródło błonnikazdrowych węglowodanów. Cytryny? Bogactwo witaminy C! Kokos został zaś swego czasu ochrzczony mianem "tajemnicy szczupłej sylwetki" dzięki zawartości łatwoprzyswajalnych, korzystnie wpływających na organizm kwasów tłuszczowych - między innymi laurynowego, który ma bakteriobójcze właściwości i wzmacnia naszą odporność.
Cytrynowo-kokosowe gofry idealnie orzeźwią o poranku, a popołudniem będą wspaniałym towarzystwem dla filiżanki kawy. Na nadchodzące słoneczne dni to według mnie danie idealne. 

/1 porcja/
- 40g mąki żytniej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
- 1 jajko
- 50g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 1 łyżka mleczka kokosowego*
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki cytryny
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąki mieszamy z płatkami, otrębami, ziarenkami z laski wanilii i proszkiem do pieczenia. Olej wraz z jogurtem, mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny, jajkiem i syropem z agawy dodajemy do suchych składników. Miksujemy całość na gładką masę, następnie dodajemy wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Odstawiamy na chwilę ciasto. Pieczemy gofry do zrumienienia w dobrze nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy. Studzimy na kratce, aby gofry były bardziej chrupkie. Gotowe podajemy ze świeżymi owocami, ulubionymi konfiturami, oprószone cukrem pudrem lub też podane z jogurtem. Na zdjęciu: jogurt naturalny, dżem cytrynowo-truskawkowy i płatki kokosa.
*w przypadku braku mleczka, możemy tę ilość zastąpić jogurtem naturalnym, a do masy dodać dodatkową łyżkę wiórków kokosowych
gofry owsiane

35 komentarzy:

  1. Co za fajny przepis na pyszne gofry :) Zapraszam, też na mojego bloga, gdzie poznasz jak szybko schudnąć 10kg, bądź jak zacząć odchudzanie, oraz ćwiczenia które pomogą Ci w w tym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo delikatnie ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. z pewnością idealne na słoneczną pogodę! jestem ciekawa połączenia tych smaków i na pewno w najbliższym czasie spróbuję, jak nie w gofrach to w innym daniu, choć myślę jednak, że w nich będzie smakować idealnie! :)
    przyjemnego weekendu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kokos i cytryna-doobre to musi być :)
    Wyglądają apetycznie, a ten duet-mnie zaskoczył, ale bardzo pozytywnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Można zrobić mleko kokosowe też samemu w bardzo prostu sposób. Wyglądają apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. po raz setny: dlaczego nie mam gofrownicy?! wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Można by ulec po kolei wszystkim smakom, ale połączenie cytryny i kokosu rzeczywiście wydaje się jednym z lepszych, takie kwaśno-winne, orzeźwiające, lekkie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie połączenie ? Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. A czym można zastąpić mąkę kukurydzianą? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Możesz po prostu mąką żytnią. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyysznie i tak delikatnie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam Twojego śniadaniowca, wszystko wygląda tak pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mam śniadaniowca...

      Usuń
    2. o to przepraszam, w każdym razie uwielbiam Twojego bloga :)

      Usuń
  13. tyle pysznych gofrowych kombinacji! jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cytryna z kokosem? Jestem bardzo ciekawa smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. w takich sytuacjach żałuję, że nie mam gofrownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak dawno gofrów nie jadłam, a dzisiaj mnie atakują ze wszystkich stron ;p Twoje pięknie wyglądają :>

    OdpowiedzUsuń
  17. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Brzmi pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. kurczę, tak kusicie tymi goframi, a mi się nie chce użerać z moja gofrownicą. Wpadłabym na porcyjkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj, już dawno gofrów u mnie nie było, Twoje są takie apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Gofry nigdy mi się nie znudzą.
    Obserwuję i zapraszam do mnie recipeformylife.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pychotka! : )
    Wyglądają smakowicie. *.*

    OdpowiedzUsuń
  22. wiem, że to nie ta pora, ale idę sobie zrobić te gofry, bo taką miałam ochotę na coś słodkiego!

    OdpowiedzUsuń
  23. Rozpusta:) istna rozpusta dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  24. No i jak tu nie skraść takiego gofra na niedzielne śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. OBŁĘDNE!!!! Zapisujemy przepis :):)
    Serdeczności!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  26. ajjj ja chcę mogą gofrownicę ;<

    OdpowiedzUsuń
  27. cytryna i kokos? mega zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ojojoj zjadłabym takie goferki :) !

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.