11.03.2013

Kakaowy serniczek z mascarpone

 kakaowy serniczek nadziany mascarpone
cocoa cheesecake with mascarpone filling

Wiele osób kojarzy mojego bloga właśnie z serniczkami. Trudno się dziwić, bo naprawdę je uwielbiam i przygotowuję na wiele sposobów. Niemniej, dzisiaj chyba po raz pierwszy zaprezentuję na blogu czekoladową jego wariację. W dodatku nie byle jaką, bo kryjącą w sobie rozpływający się w ustach serek mascarpone.
Wykonałam go przy pomocy Speedcook, który po raz kolejny okazał się niezawodny, jeśli chodzi o wszelkie kulinarne wojaże. 
Po kilku prośbach od czytelników, wstawiam także zdjęcia ukazujące wnętrze, które jest miękkie i puszyste. Chyba nie potrzebuję już dodatkowo zachęcać Was do jego zrobienia. :)

/1 porcja/
- 200g twarożku 3-krotnie mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka budyniu czekoladowego
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki serka mascarpone

Twarożek, jajko, cukier, budyń i kakao umieszczamy w naczyniu miksującym. Ustawiamy tryb 4, długość 2 minuty. Do lekko zwilżonego naczynia żaroodpornego przekładamy połowę serowej masy, na to nakładamy mascarpone, a następnie zakrywamy ser resztą masy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut. Podajemy po ostudzeniu.
*wykonanie bez Speedcook: twarożek, jajko, cukier, budyń i kakao miksujemy na gładką masę mikserem lub w blenderze. Dalej postępujemy tak, jak napisane zostało powyżej.



49 komentarzy:

  1. I ja należę do tych osób co kojarzą cię w znacznej mierze z serniczków, no ale nie ma się co dziwić, jak tak nimi kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście z serniczkami to się zgrałyśmy :) oba cudownie rozpływają się w ustach i z pewnością są wyjątkowe :) zapisuję wersję z mascarpone i za niedługo wypróbuje !
    te zdjęcia w przekroju są chyba po to, by jeszcze bardziej podkusić do tak pysznego wypieku *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. W środku obłędny, a na wierzchu taka piękna skórka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek na niedziele - pycha! Jest czekoladowy i ukazałaś jego piękne wnętrze, więcej mi nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie nie musisz zachęcać, wygląda pysznie :) nawet mam w lodówce mascarpone, ale jest zarezerwowany na maminy tort
    Mi twój Blog kojarzy sie z wielkimi wypiekami (obie wiemy dlaczego, mnie nie oszukasz :D), stosami placuszkow i... Miseczka płatków ryzowych ;) zawsze z suszonymi owocami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkimi- nie na zasadzie, ze zarzucam ci wielkosc porcji ;) chodzilo o to, ze tak ladnie wyrastaja (i do tego tez odnosi sie ,,obie wiemy dlaczego- niemiecki proszek!)

      Usuń
  6. wygląda obłędnie, i pewnie tak tez smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodkie śniadanie z samego rana i niedziela już nie taka straszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwsze jednoporcjowe serniczki wzorowałam na Twoich przepisach i tak, Twój blog zdecydowanie kojarzy mi się z mini serniczkami :D
    A ta wersja to strzał w dziesiątkę, czekoladowy i puszysty .. mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, Twój blog definitywnie kojarzy mi się z najlepszymi jednoporcjowymi serniczkami :D Ten również wygląda perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. jaki fajny, jaki gładki, jaki... lśniący! :D aż chce się wbić łyżeczkę w taką pyszną kakaową masę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda genialnie. Taki jakby zbity w dodatku z czekoladą. Rozpływam się :)

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam kiedyś pudding z manny z mascarpone, ale ten serniczek nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  13. na pewno zagości na moim stole, wygląda świetnie :)
    zapraszam do siebie ;>

    OdpowiedzUsuń
  14. jak nadziany mascarpone, to biorę w ciemno :D:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ser nadziany serem, haha! :D Pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  16. wpraszam się do Ciebie na taki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie dalej jak wczoraj rozmawiałam z Mamą na temat sernika mascarpone, który zrobiła na ostatnie Boże Narodzenie. Oczywiście w kontekście mojej nienawiści do tego serka, a jej uwielbienia dla maślanego smaku mascarpone:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ślinotoku dostałam,a jestem dopiero co po śniadaniu, też sernikowym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jak to apetycznie wygląda! <3 pyszności. serniki - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale delikatnie wygląda. Istne kremowe cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pisałam to chyba ze 100 razy ale - kocham Twoje wypieki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chyba już na wieki wieków Twój blog będzie mi się kojarzył z serniczkowymi cudeńkami :) Kolejny super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. to chyba najbardziej apetyczny serniczek w historii Twojego bloga! wszystkie wyglądają rewelacyjnie, ale na ten, czy chcesz czy nie, z miejsca bym się wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Myślisz, że mogłabym czymś zastąpić mascarpone? Niestety kompletnie mi nie podchodzi tak tłusty nabiał, czuję się jakbym jadła masło. :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Myślisz, że mogłabym czymś zastąpić mascarpone? Niestety kompletnie nie podchodzi mi tak tłusty nabiał, czuję się jak przy jedzeniu masła. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz czymś go zastąpić. Dobrze sprawdzi się na pewno serek capri lub ricotta, a jeśli nie, możesz dodać jako nadzienie dżem, jakiś owoc - tu pasuje mi np. banan albo jagody (np. mrożone). Możesz też po prostu zrobić sernik bez nadzienia, to już Twoja wola :)

      Usuń
  26. Wygląda cudownie, tak kremowo! Ciągle zaskakujesz przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo apetyczny, bardzo bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  28. wyglada baaaaaardzo pysznie ;) w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. alez ma cudowną strukturę! wydaje się taki delikatny :)
    uwielbiam Twoje serniczki!

    OdpowiedzUsuń
  30. takie Twoje to po prostu. sernikowa wróżka!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale tu u Ciebie pysznie :) Zostaję na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Piękny jest<3
    Wiesz, że nie stać mnie dzisiaj na więcej...; D

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda pysznie, ale jednak chyba to nie są moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pysznie się prezentuje ten serniczek. : )
    Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda obłędnie :) Będę musiała taki smakołyk też przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Mmmm... pewnie rozpływa się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Głupie pytanie mam:
    czy ten twarożek to taki, z którego robi się zwykły sernik?
    I czy cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym? Duża różnica w smaku będzie?

    OdpowiedzUsuń
  38. Tak, twarożek sernikowy - z wiaderka albo Emilki, dr. Oetkera. Bez problemu można zastąpić cukier trzcinowy cukrem białym i nie będzie różnicy w smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.