9.09.2013

Ciasto z kaszy manny z nadzieniem sernikowym

ciasto z kaszy manny
ciasto z kaszy manny z nadzieniem bananowo-serowym
semolina cake with banana-quark filling
ciasto z kaszy manny

Wyjątkowo leniwy poniedziałkowy poranek trzeba było przypieczętować czymś specjalnym. Może pamiętacie ciasto z kaszy manny, które swego czasu pojawiło się na blogu. Możliwe, że kojarzycie też sernik bananowy. Dziś postanowiłam połączyć te dwa dania, zainspirowana pomysłem Karoliny Dudek... Który nie raz jeszcze powtórzę.

ciasto z kaszy manny/1 porcja/
- 40g kaszy manny
- 20g mąki żytniej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40ml mleka
- 2 łyżki twarożku
- 1 banan

Kaszę mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko, jajko, syrop z agawy i mieszamy. Do lekko natłuszczonej ceramicznej foremki nakładamy na dno trochę ciasta, na to układamy warstwę z banana zmiażdżonego z twarożkiem i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 minut. Studzimy, wyjmujemy z foremki, i zajadamy.

56 komentarzy:

  1. Sernik to w sumie też ciasto, więc na jedno wychodzi :D
    Tak, czy inaczej wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszedł Ci wspaniały! Mi strasznie odstawała góra, a u Ciebie wygląda idealnie. Mistrzyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik to w sumie ciasto, ja bym raczej napisała "pudding czy sernik" ale wygląda feeenomenalnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmieniłam na "ciastko". U mnie w domu jakoś się przyjęło, że sernik to jakby już nie jest typowe ciasto, ale skoro większość osób przyjęło inaczej, dostosowałam :)

      Usuń
    2. ale ja sie nie czepiam przeciez moja droga! :) moglaś zostawić tak jak bylo :P

      Usuń
    3. Ale już też inna znajoma mi zwróciła uwagę, że zwykle sernik jednak jest uznawany za ciasto, więc uznałam, że lepiej dostosować się do większości :D Mi to różnicy nie robi, a i nie uznałam Twojego komentarza za czepianie się, jak coś nie gra, trzeba pisać :)

      Usuń
  4. To ciacho musi być przepyszne - do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Bedzie jutro u mnie na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie :) Daj znać, jak smakowało! :)

      Usuń
  6. o mamo jaka pychotka:) wszystko to co kocham!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ROBIĘ! Jeśli smakuje tak jak wygląda to chyba umrę z rozkoszyyyy :DDDDDDDD

    OdpowiedzUsuń
  8. Whiness, Twoje przepisy już mi się nie mieszczą w zakładkach! :P chyba pora wziąć się za pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny przepis do zrobienia :) Podoba mi się, bardzo :>

    OdpowiedzUsuń
  10. to nadzienie musiało być genialne! <3333
    chcę takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy masa ma dosyć gęstą konsystencję? Zrobiłam to 'ciastko' kilka dni temu z zamiarem nadziania go, jednak zrezygnowałam, gdyż ciasto było lejące. W końcu zalałam nim owoce i przyznaję- wyszło obłędne, ale całość przypominała raczej clafoutis. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! Na początku to bardzo dziękuję, cieszę się, że smakowało. :)
      Tak, konsystencja jest raczej gęsta. Nie tak jak zwykłe ciasto, jest trochę lejąca, ale niech Cię to nie odstrasza, całość nie "wybucha", tylko zastyga i przypomina takie oto ciastko. Pamiętaj tylko, by nie dawać mleka więcej, niż w przepisie. :) Mi wszystko wychodzi, jedna moja znajoma już dzisiaj wypróbowała także ten wypiek, więc śmiało ręczę za ten przepis. :)

      Usuń
  12. Mmmm! I want a bit^^ Looks so yummy!!

    OdpowiedzUsuń
  13. cóż za ciekawy duet :) mistrzu śniadaniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ach, fantastycznee! ser we wszelkich wypiekach jest najlepszy, zwykła drożdżowka za sprawą nadzienia twarogowego zmienia się diametralnie, zgadzasz się? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musisz tutaj od rana takie pyszności wypiekać?! Muszę to zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy sernik czy ciastko , obojętnie . Biorę !

    OdpowiedzUsuń
  17. mistrz śniadaniowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jakich wymiarów jest Twoja foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma 16cmx8cm i jest głęboka na 4cm.

      Usuń
  19. Zachwyciłaś mnie tym ciastem ♥

    OdpowiedzUsuń
  20. przepis ląduje w zakładkach!

    OdpowiedzUsuń
  21. mmm nadzienie świetne, pyszne ciacho *-* kolejna inspiracja, kolejny wypiek do zrobienia ;D

    OdpowiedzUsuń
  22. Chyba dzisiaj zagości u mnie na kolację, kocham takie serowe wypieki <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Leniwy poranek w poniedziałek? A jak to tak? ;) Też bym chciała mieć taki leniwy poniedziałek (mówię zwłaszcza o śniadaniu), pozazdrościć. Gdy będę miała rano trochę więcej czasu to na pewno wypróbuję, cóż, kocham wszystko co jest serowe. W połączeniu z bananem, kaszą manną i takim wyglądem jaki zaprezentowałam. Biorę przepis nawet w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to, jak się jeszcze nie musi chodzić na fakultety :)

      Usuń
  24. uwielbiam Twoje wypieki i przepisy <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie no. Zabiłaś mnie teraz. Przecież to jest FANTASTYCZNE!

    OdpowiedzUsuń
  26. Myślałam, że upiekłaś chlebek :P Ale mimo wszystko i tak wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakbym miała kaszę mannę w domu to bym zrobiła nawet teraz, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Twoje wypieki nie mają sobie równych! Jak tylko uzbroję się w głębsze naczynie żaroodporne to wypróbuję jeden z przepisów :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. wygląda jak z dobrej cukierni, super :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak ja uwielbiam Twoje pomysły :) Wygląda trochę jak strucla :) Wszystko co sernikowate porywam i robię jak najprędzej :)

    OdpowiedzUsuń
  31. ale ono musi byc pyszne! :) jeszcze kasza manna i twaróg oo mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Już na oko widać, że rewelacja, nadal nie mogę pojąć, jak Ty się czasowo wyrabiasz, że w poniedziałek od rana masz takie smakołyki, kiedy inni w tym czasie zdążą zaledwie otworzyć oko i ziewnąć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  33. musze koniecznie takie sobie zrobic na sniadanko - swietny pomysl !!!! pozdrawiam agata

    OdpowiedzUsuń
  34. Kolejne cudo. Nie nadążam za Tobą ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. taki bananowy serniczek w zdrowej wersji ? to na pewno coś dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  36. hej, kasze trzeba najpierw ugotować?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, kaszy nie gotujemy. Jeżeli nie ma o czymś wzmianki w przepisie, to bez wątpliwości, nie jest tak, że zapomniałam. :)

      Usuń
  37. Się właśnie piecze. Uwielbiam wszelkie serniki, więc mam nadzieję, że i ten mi posmakuje :)
    Zresztą... Jest tu wszystko, co lubię, to jak ma mi nie smakować?

    Uwielbiam Twoje przepisy. Nie dość, że są przeważnie na jedną porcję, więc akurat dla mnie, to jeszcze jak się ma ochotę na deser, to lepiej machnąć taki serniczek iż kupić batona.

    Pozdrawiam!
    Anka

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.