9.17.2013

Pizza z szynką, serem pleśniowym i szpinakiem

Pizza pełnoziarnista z szynką, serem pleśniowym i szpinakiem

Ze względu na dosyć wczesną porę, dziś zamiast śniadania - pizza z serii moich ulubionych. Robiłam ją już dawno temu, jeszcze starym obiektywem, co po części zapewne trochę widać. Niemniej, musiała ona doczekać się swojego debiutu tutaj. Spokojnie starczy na obiad dla dwóch lub też trzech głodnych osób. Już wcześniej zdarzało mi się dodawać przepisy na makarony lub też inne obiadowe dania, więc - czemu by tego nie powtórzyć?  Zwłaszcza, że chyba dopadło mnie pewne fotograficzne uzależnienie i jest kilka naprawdę dobrych dań, które czekają na publikację. Co za tym idzie - być może to będzie elementem kolejnych wpisów.

Spakowana i gotowa. Teraz tylko przeżyć dzień w podróży.

Biorę ze sobą laptopa, więc możecie liczyć na wpisy w czasie mojego pobytu w Warszawie. Przed samymi egzaminami zapewne będę miała tylko je w głowie, wiec jeśli chodzi o czas pisania - nic nie jest pewne. ;) Niemniej informuję, że nie znikam.
Penetrować Warszawę będę tylko powierzchownie, z pewnym nakierowaniem na co najmniej kilka z miejsc, które zaproponowaliście wczoraj zarówno na facebooku, jak i pod postem. Za to bardzo, bardzo Wam dziękuję

Ciasto:
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
Pizza pełnoziarnista z szynką, serem pleśniowym i szpinakiem- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki szklanka pomidorów z puszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oregano
- sól, pieprz

Dodatki:
- 1 garść szpinaku
- 3-4 pieczarki
- 50g sera żółtego
- 100g sera Castello z niebieską pleśnią
- 100g wędzonej szynki

Sos:
Na patelni podgrzewamy pomidory wraz z oliwą i przyprawami. Smażymy je na małym ogniu około 10-15 minut do momentu zredukowania się ilości płynów. 

Dodatki:
Pizza pełnoziarnista z szynką, serem pleśniowym i szpinakiemSer żółty ścieramy na tarce, ser Castello kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.

Ciasto:
Połowę wody lekko podgrzewamy - ma być ona ciepła. Dodajemy do niej pokruszone drożdże oraz cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy roztwór na około 5 minut. W tym czasie podgrzewamy resztę wody.
W dużej misce mieszamy dwie mąki i robimy pośrodku wgłębienie. Wlewamy w nie drożdże, łącząc je z częścią mąki. Następnie dodajemy resztę wody oraz oliwę z oliwek, mieszamy wszystko, po czym przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolicę. Dodajemy sól i energicznie zagniatamy ciasto. Na koniec formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 7mm. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, na to nakładamy pieczarki, ser Castello, szpinak i pokrojoną w kostki szynkę. Całość posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15 minut.


Postscriptum:
skworcu opinie
Przed samym wyjazdem odebrałam koniec końców paczkę od Skworcu. Nie powiem, pokusiłam się o zabranie ze sobą kilku rzeczy, w tym:


Do większości tych smakołyków dobiorę się i zacznę z nich eksperymentować już po powrocie do domu, o którym jednak zupełnie teraz nie myślę. W końcu to jeden z najważniejszych wyjazdów, na ten moment najważniejszy.




No nic - nie przedłużam. Pora całkiem nieludzka, a ja z niewidzialnymi wykałaczkami między oczyma zakładam na uszy słuchawki i idę. Czas wyjeżdżać. 

Miłego dnia!

44 komentarze:

  1. dla mnie to codzienna pora wstawania i śniadania, ale wiadomo każdy ma swój indywidualny tryb życia :)
    rzadko jadam pizzę, tym bardziej rzadko ją robię, ale zdecydowanie taka domowa, zdrowsza wersja jest o wiele smaczniejsza :)
    życzę ci udanej podróży i pobytu w Warszawie i powodzenia, będę trzymać kciuki (jak już pisałam) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - nie mówię, że wstawanie o tej godzinie jest czymś dziwnym, to kwestia indywidualnych preferencji, których należy się słuchać :)
      Dziękuję bardzo raz jeszcze :*

      Usuń
  2. Ta paczka ze Skworcu, genialna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. udanej podróży!<3

    ale bym zjadła taką pizzę zrobioną przez Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna ta pizza:) domowa najlepsza:)
    udanej podróży, w stolicy fajnie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w Warszawie pogoda pod psem ale mam nadzieję, że Ci to nie przeszkodzi w zwiedzaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Damy radę, jam człowiek wytrwały :D

      Usuń
    2. ooo zapomniałam Ci polecić Koszyki na Koszykowej - fantastyczny targ w przerobionej starej hali z żywnością eko (polską) - warzywa, sery, mięsa, ciasta - do tego bar z pysznościami na małych talerzykach i drinkami :)

      Usuń
  6. To najpiękniej wyglądająca pizza jaką w życiu widziałam ;D Trzymam kciuki za wyjazd :)

    OdpowiedzUsuń
  7. apetyczna pizza:)
    udanego wyjazdu!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale apetycznie wygląda ! a firme skworcu tez testuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudna ta pizza, nie ma to jak domowa :) samodzielnie zrobiony sos pomidorowy też super

    OdpowiedzUsuń
  10. trochę pogoda się zkiepściła, ale mam nadzieję, że pobyt w Warszawie będziesz miała udany mimo perspektywy egzaminów :) napisz potem gdzie w końcu byłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Błagam cię, zrób mi taką pizzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyjemnością, dla takiego doborowego towarzystwa aż chce się pogotować :>

      Usuń
  12. ale urokliwa :) taka równiutka i okrągła :) brawo! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Trzymam kciuki za egzaminy :)
    Przepis na ciasto na pizzę mam bardzo podobny i zawsze wychodzi genialna!
    Udanej podróży :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super jest ta paczka ze Skworcu! Marcepanowa kawa musi być zachwycająca!

    OdpowiedzUsuń
  15. Trzymam kciuki najmocniej, jak się da.
    Zjadłabym, oj zjadłabym taką<3

    OdpowiedzUsuń
  16. Absolutnie cudowna pizza, wybrałaś dodatki, które sama stosuję najczęściej przy robieniu domowej. :)) Mam nadzieję, że opiszesz cały pobyt, udanego wyjazdu!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, wygląda jak z pizzeri :> I świetne dodatki :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pizza jak pizza :)
    Uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  19. najlepsze danie:) każdy ją lubi:D:D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wooow! Your pizza! Looks fantastic!! So unexpected to see pizza in your blog, but I like it soooo much!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. zazdroszczę paczuszki! :)
    Powodzenia w Warszawie! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Taką pizzą chyba bym się z nikim nie podzieliła :P
    Bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kocham szpinak na pizzy. I do tego jeszcze ser! Mmmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  24. przyjemna ta Twoja współpraca ze Skworcu. (; miłe podarunki!

    OdpowiedzUsuń
  25. Pizza jak dla mnie bardzo kusząca :) a jestem wybredna!
    Udanego wyjazdu i przede wszystkim wspaniale zdanego egzaminu, trzymam kciuki! <3

    OdpowiedzUsuń
  26. świetna ta Twoja pizza! będę musiała spróbować zrobić pizzę ze szpinakiem :)
    pasta z wanilii, czekam na zdanie relacji o tym jak smakuje ;P
    powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja robię domową w sobotę, zainspirowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. ach, wygląda lepiej niż z niejednej pizzerii! :)
    miłego wyjazdu :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Pizza wygląda lepiej jak z niejednej restauracji ! Przyjedź do mnie i mi taką upiecz *.* Cudowna <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Pizza jest dobra na każdą porę dnia :D mniam fajnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie mogę uwierzyć, że wyszła Ci taka idealna pizza! Jak dla mnie bomba :D
    Udanego wyjazdu :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Sama bym taką pizzę wsunęła... :D Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  33. uuuu jadę do Ciebie na ta pizze <3

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.