9.28.2013

441. Naleśniki i cukiniowe placki z tuńczykiem!


naleśniki żytnie
żytnie naleśniki z waniliową ricottą i suszonymi wiśniami
wholewheat crepes with vanilla ricotta and dried cherries
naleśniki żytnie

*waniliowa ricotta: serek ricotta wymieszany z łyżeczką pasty waniliowej

Nareszcie sobota. To był ciężki tydzień. Dużo nadrabiania, dużo nauki i dużo stresów, częściowo niepotrzebnych. Kilka niepotrzebnych krzyków i napięć, koniec końców szczere, ciepłe rozmowy. Odpoczywam i podwójnie świętuję naleśnikową sobotę.

Ostatnio na facebooku pochwaliłam się wyjątkowo smacznym obiadem. Jako, że pojawiły się prośby o przepis, dzisiaj prezentuję placuszki w pełnej  krasie. 

placki cukiniowe z tuńczykiem
 cukiniowe placki z tuńczykiem, ryżem i kaszą quinoa
zucchini tuna pancakes with rice mixed with quinoa
placki cukiniowe z tuńczykiem

placki cukiniowe z tuńczykiem/1 porcja/
- 200g cukinii
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/3 cebulki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka lnu mielonego
-1 ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz

Cukinię ścieramy na tarce i pozbywamy się nadmiaru wody, cebulę i czosnek kroimy na cząstki, a tuńczyka odsączamy z sosu. W misce łączymy łyżk
ą wszystkie składniki i rozgrzewamy patelnię. Smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Podajemy z dowolnymi dodatkami - u mnie ryż i quinoa.

43 komentarze:

  1. porywam i jedno i drugie! Te placki myślę że mogłyby mnie nawet przekonać do tuńczyka, albo zastąpiłabym je inną rybą w ostateczności :D Ciekawe czy by wyszły z powiedzmy... wędzonym pstrągiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, gdybyś tego pstrąga zmiażdżyła na papkę a przynajmniej pokroiła na bardzo drobne kawałeczki, to pewnie tak. ;)

      Usuń
  2. Najlepsza i najprostsza ricotta jest robiona samodzielnie, polecam, ja.

    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/domowa_ricotta/przepis.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, chodzi mi to od jakiegoś czasu po głowie. :) Skoro przepis sprawdzony, raźniej mi będzie. Danke!

      Usuń
  3. Jedna i druga propozycja bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. twoje naleśniki wyglądają idealnie, takie delikatne !! i też nadziane pysznie *-* a co do obiadu to wygląd mówi sam za siebie, nic tylko zajadać :)
    miłego dnia ! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm...! :) cuudo, i na wytrawnie i na słodko;)
    ta pasta z wanilii-kusząca ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cukiniowe placki są pyszne i sprawdzają się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie :)
    kusisz tą waniliową ricottą :3

    OdpowiedzUsuń
  7. Godne zakończenie naleśnikowej akcji. Najbardziej pociąga mnie waniliowe nadzienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno i drugie wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba bardziej kusi mnie obiad - smaczniewygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Weekend, spokojne śniadanie w leniwy poranek po cięższym tygodniu to cudowne uczucie:) oby cała sobota była tak udana, jak śniadanie^^:)

    OdpowiedzUsuń
  11. cukiniowe placki często jem na obiad, ale tuńczyka jeszcze do nich nie dodawałam. następnym razem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. obydwa genialne !
    A te wytrawne , tak mnie zaintrygowały że chyba przyszły obiad bedzie tak wyglądał :D

    OdpowiedzUsuń
  13. biorę naleśnki :) marzę o suszonych wiśnach! nominowałam Cię do LB :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie lubię tuńczyka ale ostatnie zdjecie jest bardzo fajnie zrobiona, dobra perspektywa i ładnie widać cale danie. pozdrawiam, buziaki ;*
    M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Biorę jedno i drugie! :)
    Uwielbiam suszone wiśnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Waniliowa ricotta<3 ach, to musiało być pyszne!
    Takim obiadem na pewno bym nie pogardziła; D

    OdpowiedzUsuń
  17. Placuszki z tuńczykiem chętnie przyrządzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wczoraj jadłam naleśniczki, ale bardziej prymitywne, bo tylko z serem : )

    OdpowiedzUsuń
  19. Udanego odpoczynku po ciężkim tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ja miałam wczoraj naleśniki, ale z serem :D
    Twoje prezentują się bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  21. pysznie zarumienione żytnie naleśniki czyli coś co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zarówno śniadanie jak i obiad genialne. Uwielbiam placki z tuńczyka, często pojawiają się na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Absolutnie pyszne połączenia :) bardzo dawno nie jadłam żytnich naleśników! a pomysł na obiad podkradam, bo od jakiegoś czasu marzy mi się właśnie jakaś wariacja z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Opcja obiadowa bardzo do mnie przemawia:)
    Tak samo jak ta pasta waniliowa:))

    OdpowiedzUsuń
  25. bardzo lubię takie placki z tuńczyka! Najczęściej je piekę i jem z kaszą gryczaną ;)
    Waniliowa ricotta? wspaniały dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  26. Musze się pochwalić ,że też mam taki sprawdzony przepis na placuszki z tuńczyka:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zarówno śniadanie jak i obiad to moje smaki ;) Miłego weekendu ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. jak Ty takie pyszności przygotowywujesz to ja zabieram wszystko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. i te obiadowe i te śniadaniowe przypadły mi do gustu! <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Jeśli mogę, to wpraszam się na naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Mm podwójnie i to tak pysznie dwa razy! :) Należy Ci się, odpoczywaj! :) A porywam.. to i to!

    OdpowiedzUsuń
  32. z tym tuńczykiem, to genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  33. Such wonderful photos! I want to try all on them!

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.