9.15.2013

Dyniowa owsianka

owsianka dyniowa
nocna dyniowa owsianka z borówkami amerykańskimi
overnight pumpkin oatmeal with blueberries
owsianka dyniowa

Znów wyspana i chyba nawet zadowolona. Szykuje się miły dzień.

Wiele razy robiłam już w swoim życiu dyniową owsiankę. Na ciepło, na zimno. Ani razu nie wyszła mi tak dobra. Dalej nie szukam, ta wersja jest idealna.

owsianka dyniowa
/1 porcja/

- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki dyniowego puree
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mielonych migdałów

Płatki gotujemy na mleku do miękkości, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy, trzymając na ogniu jeszcze kilka minut. Przelewamy owsiankę do miseczki, studzimy i chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.


46 komentarzy:

  1. dyniowa owsianka, nawet bym na to nie wpadła :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta miseczka mnie urzekłam po raz kolejny. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Następne zastosowanie dyni, które muszę wypróbować :)
    Wygląda naprawdę kusząco, uwielbiam połączenie dynia i cynamon.

    OdpowiedzUsuń
  4. ma bardzo fajny kolor i w tej miseczce tak uroczo ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda, kolor faktycznie świetny i zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ma cudny kolor i konsystencję, idealna. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie :) muszę w tygodniu kupić dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dynie, jednak do tej pory jadłam ją tylko jako zupa krem lub zwykłą marynowaną. A tu owsianka:) booosko;) U nas na szczypta soli nowa notka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja marynowanej nie jadłam. Widzisz, robimy wymianę :)

      Usuń
  9. U mnie też dziś owsianka z dynią, ale zbyt mi posmakowała...Może spróbuję Twojej wersji? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mocno dyniowa! uwielbiam w wersji z korzenną przyprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak dla mnie też i wygląda idealnie, więc nie wątpię w twoje słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dyniowe potrawy mają taki piękny kolor :) Nie wątpię, że ta owsianka była pyszna :) Mam dynię, więc biorę się za puree ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. a u ciebie już dynia! Szybko:)
    A jaki ładny kolor dzięki niej, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Owsianka i dynia to raj na ziemi ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. cudowny kolor ma ta owsianka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Owsianka ma piękny kolor:) Warto czasami długo szukać aż się w końcu trafi na ideał:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę sobie zafundować takie dyniowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To chyba Twoja ulubiona miseczka:) To całkiem nowy nabytek, zdaje się pokazywałeś, że ją kupiłaś całkiem niedawno^

    OdpowiedzUsuń
  19. Moja dynia stoi na parapecie i czeka na swoją kolej. Mam 1000 pomysłów na jej wykorzystanie... choć nigdy jej nie jadłam ! Mam pytanie, jak długo puree może stać w lodówce? I co najbardziej z dynią polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puree może stać w lodówce 1-3 dni. Dłużej nie próbowałam go przechowywać.
      Co z dynią?
      Dyniowy serniczek
      http://relishmeals.blogspot.de/2013/09/424-wednesday-powracam-z-dynia-chyba.html

      Dyniowe gofry
      http://relishmeals.blogspot.de/2013/09/421-sunday-najlepsze-jakie-jadam.html

      Ta owsianka oraz placki, na które przepis też na pewno się w końcu u mnie pojawi. :)

      Usuń
    2. Nie mogę się doczekac :)
      A ile około dyni potrzeba, by uzyskac np. szklankę puree? Tak orientacyjnie, bo moja dynia waży 1,8 kg, i nie wiem, na ile jej wystarczy :)

      Usuń
    3. Oj nie wiem, ja zwykle gotuję puree na 1-2 dni, na bieżąco uzupełniam. Wydaje mi się jednak, że jakieś 250g dyni.

      Usuń
  20. ale świetny głęboki kolorek! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dyniowe wyroby są genialne, tak jak Twój <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Aaaa Mansonki dwa...*się mi skojarzyło hihi*

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda baardzo apetycznie :)) ale jakoś nie mogę się zmobilizować do kupna dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Naprawdę wygląda idealnie! Piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zachwycają mnie te dyniowe twory :D Niestety nie mam odwagi kupić dyni, bo nie wiem za bardzo jak się za nią zabrać... Cóż, mam nadzieję, że jednak spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękny kolor ma ta owsianka. Z borówkami świetnie się komponuje wizualnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Co jak co, ale kolor to ma cudny;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dyniowa owsianka jest pyszna, również chętnie ją jem.

    OdpowiedzUsuń
  29. Oj, chyba muszę zbierać słoiczki na dyniowe puree, aby sobie na cały rok takie smakołyki zapewnić :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Coś czuję, że w tym roku wykorzystam dynię w stu procentach!

    OdpowiedzUsuń
  31. Idę jutro po dynię! :D Wygląda świetnie, ten kolorek i coś czuję, że była przepyszna..;)

    OdpowiedzUsuń
  32. piękny kolor, przyciąga oko, taką miseczkę to i ja bym z chęcią zjadła

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.