8.04.2013

Błyskawiczne dietetyczne bułeczki z serka

domowe orkiszowe bułeczki podane z porzeczkami i kremowym serkiem
homemade spelt buns served with red currant and cream cheese 

Ostatnimi czasy kombinuję bardziej, niż dotychczas. Może to jakaś świadomość, że połowa wakacji za mną i powinnam nacieszyć się jeszcze możliwością leniwego kręcenia się w kuchni. Wiem, że w ciągu roku już tak nie będzie, zwłaszcza, że koniec końców to czas, kiedy będę musiała uporać się z klasą maturalną. 
Rozdwajam się i roztrajam, między tysiącem zapisywanych z dobrej woli słówek do angielskiego, muzyką, pisaniem, znajomymi i koniec końców piekarnikiem, który równoważę zrobieniem z mojego mieszkania za pomocą rozmaitych rolet i wiatraków zacienionej oazy.


Bułeczki?
Szczerze mówiąc, początkowo nie sądziłam, że wyjdą. Za proste
Zdziwiłam się bardzo, już nie tyle ich przyzwoitym wyglądem, co smakiem, który bardzo mi przypasował. Biorąc pod uwagę tak błyskawiczne wykonanie tych bułek, a także dużą opcjonalność podania (bez miodu świetnie smakowałyby z wytrawnymi dodatkami!), stwierdzam, że może jednak istnieje szansa dla pieczywa w moim domu. Takiego właśnie. 




/1 porcja/
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 50g serka trzykrotnie mielonego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy serek i miód. Dodajemy białko i żółtko, zostawiając niewielką ilość żółtka do wysmarowania wierzchu bułeczek. Mieszamy ciasto na bułki, a następnie łyżką formujemy na papierze do pieczenia dwie okrągłe bułki, które smarujemy resztką żółtka. Bułki pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, a następnie studzimy około 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

61 komentarzy:

  1. No proszę, jak domu nie będzie pieczywa to mam ratunek ! :) Pyszne i bardzo przydatne ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam sobie podobne bułeczki do szkoły, dodawałam różnych bakalii, czekoladę, a ciasto na noc chowałam do lodówki. Rano, pierwszą czynnością po wstaniu było włączenie piekarnika. Samo pieczenie nie zajmuje dużo czasu, a można mieć domowe bułeczki na drugie śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no widzisz, to ciekawe :)Można kombinować wedle uznania!

      Usuń
  3. Ciekawie wygląda. Wyczarowane coś z niczego. No prawie niczego ;P Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo fajny przepis , chętnie wypróbuję ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne gdy nagle zabraknie nam pieczywa z rana:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zapisać przepis, bo nie raz mogą mnie uratować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten przepis.. Bułeczki w kilka minut :D Super

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie bułeczki to ja chętnie sobie zjem.
    Mi tam wcale nie przeszkadza Twoje kombinowanie w kuchni, wręcz przeciwnie z każdym dniem czekam na Twoje wpisy.
    Jestem zdecydowanie uzależniona od Twoich śniadań; D

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe te bułeczki, nie powiem, że nie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ... a rozkoszować się takimi bułeczkami mogłabym się wieczność, pychota! :)
    oj, nie pocieszyłaś mnie, że to już połowa wakacji... :((

    OdpowiedzUsuń
  11. Ajj chętnie bym skosztowała takich bułeczek *-*

    OdpowiedzUsuń
  12. wyszły świetnie !! zapisze sobie :) i masz śliczny talerzyk *-*

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyslij mi jedną! Musiala smakować genialnie<3

    OdpowiedzUsuń
  14. smaczne i szybkie śniadanie. takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłam kiedyś podobne bułeczki i były obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. takie buły są najlepsze ;D i cudowne jest to, że w zasadzie można z nimi eksperymentować bez końca - dodac orzechy, żurawinę, może serek smakowy? A może nawet owoc. I za każdym razem są doskonalsze haha

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm wyślij mi troche <3

    zapraszam na rozdanie do siebie!
    www.cookplease.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Prosty przepis , ale kobieto jak to wygląda *_* <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Dodać tylko mleko i będą placuchy :)

    Fajny pomysł na proste, ale niebanalne śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. sama je wymyśliłaś? Super, masz głowę :)
    A ja piekę chyba chleb-będzie na dłużej :D
    A myślisz, ze z razowej by wyszły?

    OdpowiedzUsuń
  21. czyli mam na jutro pomysł na śniadanie ;) uwielbiam domowe wypieki, a tym bardziej lubię słodkie śniadania.. dla mnie strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam przepisy, ktore wymagaja tylko 10-15 minut pracy :))

    OdpowiedzUsuń
  23. świetny przepis, może skusimy się na niego ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziękuję za super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nietypowe, bo i z jajkiem i serkiem, trochę jak ciasto :) Na słodki poranek idealne.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale obłędne! Uwielbiam Twoje przepisy i już nie mogę się doczekać smaku tych bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  27. faktycznie super proste:) czyli moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  28. mogę dac do srodka owoce/maslo orzechowe/nutellke? ricotte? :)) i upiec tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, Extra! To bedą Ala jagodzianki!;) tylko ze miodu nie mam., to nie dam.
      A jakie one są wielkości?
      Dałoby radę 4 małe zrobić czy te 2 są mini?

      Usuń
    2. Tak, można tak powiedzieć :) A miód zastąp cukrem lub czymkolwiek innym, jeśli chcesz, by ciasto było słodkie.
      Mam standardowy mały talerz, myślę, że wyjdą z tej ilości ciasta 4 mini-bułeczki.

      Usuń
    3. Kurcze, a bez cukru sie nie obejdzie? Bo robię odwyk od slodyczy, a tu przepis taki idealny znalazlam. Będzie niedobre?

      Usuń
    4. Wiesz, nie będzie niedobre - będzie jak zwykła bułeczka i będzie smaczna. Z miodem lub cukrem to po prostu słodka bułeczka. Jeśli nie chcesz dodawać cukru, a wystarczy Ci słodycz jagód, rób śmiało. Ciastu nic się nie stanie. :) Swoją drogą, jak wspomniałaś w pierwszym komentarzu o innych dodatkach (ricotta, nutella itp.) to możesz dodać właśnie któryś z tych dodatków, albo na przykład dżem, i słodzenie tak czy siak będzie zupełnie zbędne i bez "słodyczowego odwyku".

      PS: sądzę, że takie domowe słodycze nie mogą być traktowane jak te sklepowe. To jednak Twój wybór i szczerze podziwiam postanowienie rezygnacji ze słodzenia czegokolwiek :)

      Usuń
    5. Chciałam sobie zrobić z owocami, a rodzicom na słodko, z nutella :)
      Jestem zmuszona do tego odwyku przez problemy zdrowotne i chce sie trzymać. Dzięki :)

      Usuń
    6. Rozumiem. Daj znać, jak wyszły i czy smakowały :)

      Usuń
  29. a quark zamiast serka może być? prosto z opakowania??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie z niego korzystałam! :) Swoją drogą, zwykle to jego używam, jeśli mówię o serku w swoich przepisach.

      Usuń
    2. Jak teraz upieke to bedą ok na 16?

      Usuń
    3. Będą ok nawet za pół godziny. ;) Ale nie, nic nie stanie im się do 16.

      Usuń
  30. kurde, były....... ZAJEBI*TE !!! :O
    pyszne, chrupiąąąąąące, mięciutkie w środku, z rozpuszczonymi jabuszkami (a mamusia miała z nutelką^^)
    jestem w szoku i zachwycam się. :D
    pychoota. więcej takich prostych zdrowych przepisów dla amatorów ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej, nawet nie wiesz, jak się cieszę <3 Bardzo, bardzo :D
      Mam nadzieję, że znajdziesz u mnie jeszcze wiele przepisów, które Ci się spodobają :) Może wydawać się inaczej, ale nie są one tak skomplikowane :)

      Usuń
    2. <3 jesteś bardzo miła ciesze się, ze dałam ci tyci powod do radości :)))

      Usuń
  31. a czy da się dodać zamiast tego serka jogurt naturalny grecki? A jeśli nie to serek kanapkowy z hochlanda( o ten! ten o! http://hochland.pl/hochland-kanapkowy-smietankowy/ ) albo czegoś tego typu? ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jogurt będzie gęsty, można spróbować, ale zamiast 50g dałabym ok. 30g, natomiast serek hochland spokojnie da radę w normalnych proporcjach ;)

      Usuń
    2. dziękuję! <3 już wiem, co zjem jutro albo w niedzielę na śniadanie :) swoją drogą uwielbiam wszystkie Twoje przepisy które wypróbowałam i zaraz będę robiła po raz drugi chlebek kukurydziany tylko, że w bułeczkowej wersji :D

      Usuń
    3. Bardzo, bardzo się cieszę! :) Takie słowa są bardzo motywujące. :)

      Usuń
  32. hej, a jaki polski odpowiednik tego serka można użyć? Coś typu Bieluch? nie wiem czy się orientujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bieluch, President, Emilki, twaróg na serniki :)

      Usuń
  33. Są świetne a w dodatku takie banalne szok !!!

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.