8.27.2013

Migdałowe naleśniki

migdałowe naleśniki
migdałowe naleśniki z twarożkiem, malinami i kandyzowanym kokosem
almond crepes with cottage cheese, raspberries and candied coconut
migdałowe naleśniki

Lubicie migdały? Ja - jak najbardziej! Migdałowe naleśniki chodziły mi po głowie już od dłuższego czasu. Zwykle jednak nie chciałam mielić migdałów, albo po prostu brakło mi ich w kluczowym momencie. Tym razem miałam jednak migdałową mączkę, a także idealne w moim mniemaniu dodatki. Wyszło coś, co z pewnością jeszcze powtórzę. Tym razem nawet wygląd może zachęcić. ;)

Swoją drogą - macie ochotę na coś dobrego, poza dzisiejszym śniadaniem? Niebawem wraz ze sklepem Skworcu organizuję konkurs z atrakcyjnymi nagrodami. Więcej informacji już w przyszłym tygodniu!

migdałowe naleśniki
/1 porcja/

- 40g mąki żytniej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ziarna z 1/4 laski wanilii*

Miksujemy razem wszystkie składniki. Smażymy na rozgrzanej patelni ceramicznej do zarumienienia z obu stron. Nadziewamy twarożkiem zmiksowanym z malinami i odrobiną miodu.

54 komentarze:

  1. Wiadomość dnia, która NIKOGO nie powinna zdziwić :D W moim piekarniku jest właśnie coś, co jest z migdałami :D nanana <3 Więc tak, uwielbiam je! I tak, znowu ta telepatia :D Miłego dnia! :-*

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie używałam mąki migdałowej, piekłaś może na niej ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie, póki co robiłam naleśniki i placuszki z jej dodatkiem. Jeśli upiekę ciasto, dam znać :)

      Usuń
    2. w takim razie będę cierpliwie czekać:)

      Usuń
  3. śliczne kolory i pyszne naleśniki! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne śniadanie, migdały uwielbiam! Czekam na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie podane :)
    Zachęciłaś mnie do kupna takiej mąki migdałowej ! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm! fresh raspberries with crepes! fantastic!! I want some for breakfast::

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie one mają cudowny kolor. Zakochałam się w nich<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba kolejne twoje śniadanie, które wkrótce wypróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. ale migadałowo dzisiaj na blogach! :)
    Musiały być prze-pyszne, ty zawsze je takie delikatne robisz, mmm :)
    i te malinki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Naleśniki wyglądają bardzo delikatnie, aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany, ale cudownie wyglądają na zdjęciu. Tak delikatnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. ten kokos do mnie przemawia z ekranu <3 o naleśnikach już nie wspomnę :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne śniadanie. Zjadłabym teraz:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja robiłam na napoju migdałowym i też były świetne ;D
    Muszę zwrócić uwagę na piękne zdjęcia! Mówią, że nie sprzęt, a fotograf robi zdjęcia, ale obiektyw jest genialny ^^

    OdpowiedzUsuń
  15. ja też maltretuję ostatnio migdały :) chyba się uzależniłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. migdałów nie znoszę, ale te nalesniki - rewelacja ! i takie cieniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudne po prostu! Czekam na konkurs w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają cudownie! Moje robione z mąki żytniej nigdy nie są takie cieniutkie :( Wypróbuję dziś na drugie śniadanie, mam nadzieję, że mój blender da radę zmielić migdały.

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam migdały, najlepiej z dodatkiem cynamonu :) chętnie spróbuję Twoich nalesników ^^

    OdpowiedzUsuń
  20. Konkurs? Zaciekawiłaś mnie, może wezmę udział, jeśli nagrody będą słodkie i pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają cudownie, a migdały wielbię :) Z ciekawością czekam na konkurs ze Skworcu, wielką przyjemnością byłoby wygrać pyszności od nich :D

    OdpowiedzUsuń
  22. uwieeeeeelbiam Twoje śniadania!
    czekam na konkurs :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Mega delikatne, tak podane - idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja dziś też miałam coś w tym stylu ;) co prawda nie naleśnik ale też placek

    OdpowiedzUsuń
  25. nie mogę się doczekać tego konkursu! śniadanie jest niebiańskie, chciałabym mieć taką mąkę migdałową w swoich zapasach :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Śliczne te naleśniki, takie jasne :) A malinki, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyglądają bardzo delikatnie ;) Migdałowe- brzmi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękne są! :)
    Swoją drogą dzisiaj jadłam twój serniczek w wersji czekoladowej z rodzynkami, cynamonem i powidłami śliwkowymi! Bardzo mi smakował i o dziwo nie opadł. :)

    OdpowiedzUsuń
  29. wyglądają tak delikatnie, robisz znakomite naleśniki! a te w dodatki migdałowe *-* pychaaa!

    OdpowiedzUsuń
  30. Twoje śniadanie jak zwykle najsmaczniejsze! :D Cudowne *.*

    OdpowiedzUsuń
  31. Już wyobrażam sobie ten ich delikatny smak... *.* Z kandyzowanym kokosem musiały tworzyć niezastąpiony duet ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. też lubię migdały! i jeszcze z malinami... i ten kokos... no niebo :3

    OdpowiedzUsuń
  33. Pycha pomysł :> Migdały uwielbiam i z chęcią dodawałabym je wszędzie :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Migdałowe naleśniki ? Chcę, chcę, chcę ! :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam naleśniki i migdały też bardzo lubię, wiec pewnie byłoby to cudowne połączenie dla mnie. :)
    A co do naleśników - zawsze wychodzą Ci takie idealnie cieniutkie, jak Ty to robisz? :D Mi nigdy nie wychodzą takie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba wprawa, ale pomaga też patelnia do naleśników :)

      Usuń
  36. Akurat przed chwilą jadłam naleśniki... :P

    OdpowiedzUsuń
  37. Naleśników dawno nie jadłam, a migdałowych nigdy, mmm...pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  38. Mniam *.*
    Codziennie robisz takie pyszności? : )

    OdpowiedzUsuń
  39. słodko wyglądają te maliny:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Jak dla mnie mąka migdałowa to był kosmos :)

    OdpowiedzUsuń
  41. śniadanie rewelacyjne. Konkurs ? już się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  42. mąka migdałowa brzmi bardzo kusząco:))
    Twoje naleśniki jak zawsze idealne! Jak Ty to robisz że są takie delikatne? ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. migdałowe smaki to w ostatnim czasie moje ulubione smaki (?) ;) no wiesz o co chodzi na pewno ;) także te naleśnik z twarożkiem i malinami - najlepsze! :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Pewnie, że lubimy migdały. Chętnie bym zjadła takiego naleśniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  45. gdy patrzę na te zdjęcia, to jem oczami ;)

    a Skworcu dobra firma ;) czekam na konkurs z niecierpliwością ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Jeszcze nie spotkałam się z czymś takim jak mąka migdałowa... W Polsce chyba nie do dostania, chlip.

    Ps. Mam prośbę... Mogłabyś dodać banner z linkiem do spisu fitblogerzy.blogspot.com, w którym jest Twój blog? Z góry dzięki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.