8.23.2013

Cukiniowe gofry

gofry cukiniowe
gofry cukiniowe z brzoskwinią i powidłami z mirabelki
zucchini waffels with peach and mirabelle plum confiture
dietetyczne gofry

Kolejna cukiniowa wariacja. Co jeszcze da się stworzyć z tego magicznego warzywa? Sama nie wiem, a może po prostu jeszcze o tym nie myślę. Te gofry zasługują na miano jednego z moich ulubionych deserów. Delikatne, miękkie w środku, chrupie z wierzchu. Bardzo sycące i smaczne - skuszą się na nie nie tylko wielbiciele typowo zdrowych dań, ale i każdy, kto lubi skusić się na gofra. 

cukiniowe gofry
/1 porcja/
- 160g cukinii
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Cukinię ścieramy na tarce i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Pieczemy gofry w nagrzanej gofrownicy do zarumienienia.

35 komentarzy:

  1. Cukinia jest genialnym warzywem, bo nada się praktycznie do wszystkiego:)
    A gofrów boję się spróbować, bo mi zawsze się rozwalają ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. O gofrach mogę tylko pomarzyć... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia to świetne warzywo... jest tyle pyszności, które można z niej wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety nie mam gofrownicy..Szkoda, bo gofry cukiniowe wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie próbowałam jeszcze cukinii w tym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładnie wyglądają :) Z cukinią zawsze wszystko wychodzi :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukiniowe są na mojej liście do wypróbowania:) Z powidłami musiały być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgrałyśmy się dzisiaj z tą cukinią:) No, ale to w końcu cukinia, której szafka z przepisami nie ma dna; D
    No i zdjęcia<3
    Wybywaj i baw się dobrze!; *

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgrałyśmy się dzisiaj z tą cukinią:) Ale to w końcu cukinia, której szafka z przepisami nie ma dna; D
    No i zdjęcia<3
    Wybywaj i baw się dobrze!; *

    OdpowiedzUsuń
  10. ciezko zrobic gofry z cukinii ;p ale tobie sie super udalo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko? Bynajmniej! Przynajmniej nie z tego przepisu. ;p

      Usuń
    2. Jak by się robiło bez mąki i z innymi dziwnymi wariacjami to może i ciężko... :D
      Uwielbiam cukiniowe wariacje ;) Następnym razem polecam Ci jeszcze dodać do ciasta trochę wiórków kokosowych ;)

      Usuń
    3. lubię to! :D dzięki :*

      Usuń
  11. już zapomniałam smaku mirabelek... ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. no i znowu ten piękny cukiniowy kolor u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wow:-) o czymś takim nie słyszałam:-) jestem znowu pod wrażeniem pomysłowości!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne gofry tak jak i zdjęcia :) Muszę zrobić te cukiniowe i też zbieram na obiektyw :)
    Miłego popołudnia! :*

    OdpowiedzUsuń
  15. z cukinii da się zrobić wszystko! kocham ją :D

    OdpowiedzUsuń
  16. gofry pyszne, a do tego jak pięknie ujęte na zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  17. Myślę, że sekret cukinii tkwi w tym, że jest po prostu mdła i nijaka w smaku. Dlatego pasuje do słodkich wypieków, deserów, i do obiadów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Co prawda czy mdła to nie wiem, w sumie bardziej właśnie nijaka - nie ma sama w sobie smaku. Za to jeśli odpowiednio ją się doprawi i skomponuje, może być świetną bazą :)

      Usuń
  18. Tyle się do nich przymierzałam i nadal czekają do zrobienia :D
    ale mi narobiłaś ochoty na gofry <3 chyba jutro sobie zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cukinia jest świetna, uniwersalna, można dodać do wszystkiego :)
    Gofry na pewno były pyszne, mnie bardzo posmakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Gofry super, a ja mam pytanie ad. postów: jak udało Ci się ustawić wyśrodkowane tytuły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie pamiętam, coś grzebałam w kodzie

      Usuń
  21. czadowe zdjęcia:) jak zawsze:)
    też mam powidła mirabelkowe domowej roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  22. czym różni się karob od kakao? Bo zastanawiam się nad kupnem karobu ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karob jest trochę inny w smaku. Osobiście bardziej smakuje mi kakao.
      Artykuł o karobie, z którym warto się zapoznać :) http://www.orkiszowepola.pl/sklep/dodatki-do-ciast-i-deserow/33-carob-zastepnik-kakao.html

      Usuń
  23. Pyszne! Robiłam już w tym roku gofry z cukinią, są bardzo chrupiące.

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.