9.22.2013

Dietetyczne ciasto dyniowe


ciasto dyniowe
jednoporcjowe ciasto dyniowe z orzechami włoskimi, migdałami i suszoną żurawiną
pumpkin cake with walnuts, almonds and dried cranberry

ciasto dyniowe
Na pierwszy leniwy poranek po serii raczej niezbyt wymyślnych śniadań stawiam na swego rodzaju comfort food, bo oczywiście wypiek, i to z jednym z moich ulubionych jesiennych przysmaków w roli głównej. W tym roku muszę zamrozić o wiele więcej dyni niż ostatnio, bo w innym razie znowu będę tęsknić za nią przez kilka dobrych miesięcy. Po dzisiejszym śniadaniu upewniłam się w tym postanowieniu, bo to delikatne, jesienne ciasto tak naprawdę będzie smakować o każdej porze roku, o każdej porze dnia. 









/1 porcja/
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1/3 szklanki puree z dyni
ciasto dyniowe- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 1 łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu

Mąkę mieszamy, z cynamonem, a następnie dodajemy jajko, syrop, puree z dyni, jogurt oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy ciasto, a na samym końcu dosypujemy doń bakalie i łączymy dokładnie z resztą składników. Przekładamy masę do delikatnie zwilżonej lub natłuszczonej ceramicznej foremki i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*.
Akcja: warzywa w słodyczach

48 komentarzy:

  1. jak zwykle genialny przepis- zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapiuję przepis, wygląda idealnie!
    A dyni i ja muszę pomrozić duże ilości, bo musi starczyć na 4 osoby :D Nie wiem gdzie ja to pomieszczę:c

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda jakby specjalnie zrobione dla mnie ;)) Prześlij mi <3

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wyrosło :) uwielbiam wszystko co zapiekane w porze śniadaniowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jutro kupuję dynie , bez żadnych wymówek ! To ciacho musiało być przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. czas oczekiwania zleci szybko, jak wpadniesz w wir zajęc! a dzisiaj odpoczywaj:*
    ja planuję dzisiaj zrobic krem z dyni, bo do tej pory tylko na słodką ją jadłam i jestem w niej tak zakochana, że planuję ją i pomrozic i zamarynowac i zrobic puree i dżem:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem? Oo, ja też muszę! Od dawna chodzi mi to po głowie :)

      Usuń
  7. Yuuuuum! Fantastic! This is my favourite pastry for breakfast! So easy-so tasty!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mroziłam nigdy dyni, ale w tym roku chyba nie mam innego wyjścia.
    Twoje ciasto dyniowe ma idealny kolor i ślicznie wyrosło! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. tak sobie pomyślałam, że pewnie upieczesz dziś coś pysznego! to idealne powitanie jesieni *-* z całą pewnością wypróbuję taki wypiek, bo cóż może być lepszego niż tak smaczne i aromatyczne jesienne ciacho dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wywal te myśli o teście z glowy! Będziesz martwić się w dniu wyników...chociaż, nie, nie będziesz się martwić, bo świetnie Ci poszło kochana! :*
    Dynia wszędzie! Dobrze, że mam jej dużo i mogę wypróbować dużo przepisów ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam dyniowych przepisów do wypróbowania jeszcze bardzo długą listę :D Dobrze, że sezon tak naprawdę dopiero się rozpoczął!

      Usuń
  11. Pięknie pękło. Musiało być genialne, bo mi ostatnio dynia we wszystkim smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. zobaczysz, że świetnie Ci poszło!;*

    a ten wypiek- jestem w niebie<3

    OdpowiedzUsuń
  13. prezentuje się smakowicie. tak kusicie dynią, że muszę coś z nią w końcu upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno egzamin świetnie Ci poszedł! Wierzę w Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chcę to, natychmiast<3
    ps. Tak się cieszę, że masz to już za sobą!; *

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno zdałaś śpiewająco, że się tak wyrażę :)
    A ja dzisiaj miałam swój debiut z dynią! Inspirowany min. Twoim przepisem :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Załamanie precz! Nadzieja, optymizm i wiara we własne siły come, come, come!:) Doskonale wiesz - jestem pewna - że najprawdopodobniej zdasz. Nikt nie idzie na IELTS, jeśli nie jest tego chociaż troszkę pewien... zależy Ci na wyniku, to zrozumiałe, ale na razie odpuść myślenie, czekam razem z Tobą dwa tygodnie na wyniki i zobaczysz, będzie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam pewna, ale w trakcie testu w pewnym momencie zwątpiłam. Niemniej myślę, że odzyskałam równowagę na tyle, by zdać na odpowiednim poziomie. Radzę sobie mentalnie, staram i czekam. Dziękuję :*

      Usuń
  18. ale się dziś zgrałyśmy ze śniadaniem :D
    na pewno świetnie Ci poszło :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jaka rozpusta! ciasto z rańca :D hahaha pyszności, też dzisiaj wstawiłam dyniowe :D ta dynia ma coś w sobie <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba zrobię sobie takie ciasto w następny weekend, bo na tygodniu mało czasu ;) zdjęcia też cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  21. fajny ma kolor! nie omieszkam wypróbować tak dobrego przepisu :)
    i oczywiście trzymam kciuki za wyniki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dyniowa rozpusta i to jeszcze jaka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ale wyrosło! i tak apetycznie popękało<3 aż czuje ten zapach i smak, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Moje ostatnie ciasto dyniowe (z twojego przepisu) wyszło fantastyczne, to na pewno też jest świetne ;D

    OdpowiedzUsuń
  25. Widzę, że wróciłaś z głową pełną pomysłów! Śliczne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  26. Szalejesz z tą dynią i całe szczęście- Twoje przepisy są boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Genialnie wygląda to ciasto:) Już czujemy jak musi smakować:D Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  28. jakie proste ciacho :) a musi byc smaczne. ja w tym roku chyba zamroze kabaczka, bo uwielbiam potrawy i wypieki z tym warzywkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękny wypiek :D
    Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zgrałyśmy się z tym dyniowym ciastem! :))

    OdpowiedzUsuń
  31. Oglądam zdjęcie, czytam przepis i aż ślinka cieknie. Dodaję do ulubionych. Przepis warty wypróbowania. Dzisiaj u mnie murzynek (klasyka gatunku), a za tydzień będzie twój specjał :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Biorę przepis ! Ostatnio mam fazę na dynię :D
    Jestem pewna, że świetnie Ci poszło :) Czekamy na wyniki :*

    OdpowiedzUsuń
  33. Prezentuje się bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. jakie cudo:) uwielbiam ciasta dyniowe, to najlepsze jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. o rety rety...uwielbiam takie ciasta/chlebki dyniowe na śniadanie! ale zawsze czasu brak na wykonanie:(

    OdpowiedzUsuń
  36. Na pewno wszystko poszło i teraz dalej pójdzie ok! :)

    Muszę w końcu się zabrać za tą dynię, która stoi u mnie na blacie kuchennym!!! I na pierwszy ogień na 100% pójdzie to ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  37. oo tak! to z pewnością rozpusta :) ale jaka wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.