8.31.2013

Chlebek bananowy na raz

chlebek bananowy
jednoporcjowy chlebek bananowy z brzoskwinią
banana bread with peach
chlebek bananowy

Chlebek bananowy? Chyba każdy go lubi. Robiłam go tyle razy, a w końcu zdecydowałam się na jego jednoporcjową wersję. W końcu były już serniczki - na przykład ten, było ciasto marchewkowe, cukiniowe brownie, jednoporcjowa drożdżówka i wiele, wiele innych, które znajdziecie w zakładce z przepisami. Czemu by nie wziąć się za jedno z pierwszych ciast, które zrobiłam całkiem sama?

Smaku chyba nie muszę nikomu opisywać, zrobienia nie muszę rekomendować. To naturalne, jak kawa o poranku i słuchawki na uszach przy każdym wyjściu z domu. Dla mnie.

Dodam tylko tyle, że na chlebek bananowy mam swój ulubiony przepis. Jeden, jedyny. Z żadnego innego nie smakuje on tak dobrze. Jest to przepis, którego autorką jest Sophie Dahl. Do tej pory robiłam go w wersji "pełnowymiarowej", która dostępna jest między innymi tutaj, jednak koniec końców pokusiłam się o wersję na raz. Na jeden leniwy poranek. Ostatnią sobotę tych wakacji, która okazała się przy okazji być także Dniem Bloga, o czym wczoraj zostałam powiadomiona.

Do tego, chyba stało się. Przestawiłam się na szkolny tryb budzenia. Nawet godzina jest ta sama.


/1 porcja/
chlebek bananowy- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1 małe jajko
- 1 banan
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka z 1/4 laski wanilii

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i miodem. Dodajemy jajko, stopione masło, wanilię i rozgniecionego na papkę banana. Łączymy wszystkie składniki. Przekładamy do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. 

50 komentarzy:

  1. Do internatu pewnie się przyda :) Pozdrawiam.


    Reprezentuje refleksje na temat fit blogów..Liczę na wsparcie, opinie i obecność => www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite rozpoczęcie ostatniego wolnego weekendu :) Ja też jakoś tak naturalnie się przestawiłam na szkolny tryb budzenia, może podświadomie już bardzo chcemy wrócić do szkoły haha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakimi platkami? W przepisie nie wspominalas o platkach..

    OdpowiedzUsuń
  4. Nobel fotograficzno-kulinarny ;o

    OdpowiedzUsuń
  5. chlebek z pewnością pyszny, ale zdecydowanie wadą jedno porcjowych wypieków jest to, że nie można wziąć dokładki... :(
    bardzo zachęciłaś mnie do spróbowania przepisu Sophie, niech no tylko kupię banany (i nie znikną, jak zwykle zbyt szybko) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj zabieram sie za Twoje ciasto marchewkowe, a niedlugo przyjdzie kolej na ciasto bananowe! Kocham twoje jednoporcjowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgralysmy sie dzisiaj ;)
    Pysznie podane ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. no i mam kolejne śniadanko do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłaś już tyle wypieków, że podejrzewam, że na wszystko masz swój sprawdzony już i ulubiony przepis:) Przepadam za tymi Twoimi jednoporcjowymi codziennymi wypiekami:)
    To dobrze, że organizm przestawia się na inny tryb budzenia, zaoszczędzisz trudnego zwlekania się z łóżka i szoku po wakacyjnym rozleniwieniu^^

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie się prezentuje, zapiszę do szybkiego wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli tylko do jutra uchowa się choć jeden banan chyba upiekę ten chlebek!
    Jeej ale mi smaka narobiłaś *-*

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny, jednoporcjowy:) kombinuję, że podobnie można zrobić dyniową wersję:)
    a ja dzień bloga u mnie na blogu olałam :)
    miłego!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jejuś, ale pysznie wygląda. Chyba jakoś niedługo zrobię sobie na śniadanko ^^

    OdpowiedzUsuń
  14. Teraz jak umieściłaś przepis to z pewnością zrobię taki chlebek. Chociażby na drugie śniadanie do szkoły:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Powalasz ostatnio tymi śniadaniowymi wypiekami ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. coś się stanie, jeśli nie dodam masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie zbyt dobre, będzie suche i może nie wyrosnąć. Czy masło gryzie?

      Usuń
  17. Nie robiłam go nawet w pełnowymiarowej wersji, osz wstyd! :x Poprawię się i upiekę! Na razie tylko dla siebie... :>

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam same duże jajka...ale coś wykombinuję, żeby tylko upiec ten pyszny chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nic się nie stanie, jak dasz zwykłe :) Niemniej dostosowywałam się ściśle do przepisu.

      Usuń
  19. wygląda świetnie, bardzo apetyczny i w sam raz na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. też lubię robić różne potrawy z bananów, ostatnio znalazłam przepis na zupę http://mojanowafigura.pl/przepisy/82/banan%C3%B3wka/ zrobiłam ją i była pyszna, widziałam z resztą na fanpedżu tej strony na fb,że mają konkurs na przepisy dietetyczne, może dodaj własny, można wygrać fajne sprzęty :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam Cię za ten przepis, na pewno SKOPIUJĘ od Ciebie, ha, ha. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mr.T wyjechał, sama teraz witam poranki, więc skorzystam z Twojego przepisu:) Dziękuję:*

    OdpowiedzUsuń
  23. bananowy, uwielbiam! fajny pomysł z dodaniem laski wanilii :) zrobiłam Twój cobbler - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja też się już przestawiam na szkolny tryb.. W końcu to już tak niedługo! ;o

    OdpowiedzUsuń
  25. nigdy nie robiłam chlebka bananowego! :(
    muszę wreszcie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Czuję, że nieświadomie czekałam na tą jednoporcjówkę od Ciebie! Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. też ostatnio robiłam bananowy, a teraz już wiem z jakiego skorzystać by i rodzinę uszczęśliwić jego pysznym smakiem :)
    lubię twoje wypieki i pomysły - zawsze świetnie się prezentują! nie pamiętam czy już ci to kiedyś mówiłam, ale mogłabym tak za każdym razem, bo zawsze zachwycam się ich wyglądem :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudowny... Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Robiłam jakiś czas temu taki jednoporcjowy chlebek bananowy, nie wiem czemu od tamtej pory o nim zapomniałam! Zdecydowanie muszę kupić banany i przypomnieć sobie jego wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Takie śniadanie poproszę!
    Uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny jest chlebek bananowy, nie ważny rozmiar a smak, cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
  32. muszę się w końcu za niego zabrać, bo musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  33. uwielbiam Cię za te jednoporcjowe przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  34. koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wszędzie chlebki, muszę zrobić i ja :D

    OdpowiedzUsuń
  36. To najlepsze ciacho pod słońcem :))
    Mogłabym je jeść codziennie rano na zmianę z Twoim cukiniowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. dla mnie bomba! :) będzie idealne jako 2-gie śniadanie na uczelnię w październiku ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. ja zawsze tak miałam, że w ostatni tydzień wakacji zamiast porządnie się wysypiać, zrywałam się o szkolnej porze :D teraz, mimo że jeszcze wrzesień mam wolny, też zaczęłam budzić się przed 7.00. Czyżby mój organizm pamiętał zeszłe lata? ;)
    a ten chlebek.. bajeczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Muszę zrobić *.* Uwielbiam chlebki bananowe! Jedno porcjowy- ideał na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Na jutro mam już przygotowaną nocną owsiankę, ale chyba skuszę się na taki chlebek pojutrze na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Zrobiłam z mąki żytniej razowej- cudo <3 Wyszły trzy małe bułeczki w foremkach jak do sufletu. Następnym razem zmniejszę ilość miodu, jak dla mnie minimalnie zbyt słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Smakowite zdjęcie ;D Niedługo spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.