oat roll with rhubarub, almond flakes and peanut butter, peach, Inka with milk
/5 porcji/
- 100g otrębów owsianych
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 250ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 150g musu rabarbarowego*
- 2 łyżki oliwy
Wymieszać otręby z mąką, cukrem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wiśnie wymieszać z syropem. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść, formować niewielkie bułeczki. Skropić je oliwą, obłożyć rabarbarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec ok. 15 minut, aż wierzch się wyraźnie zarumieni.
*mus rabarbarowy: 200g rabarbaru obrać, pokroić na drobne kawałki i dusić ze stevią do momentu, kiedy całkowicie zmięknie.
Inspiracja: Sante
Pysznie rozpoczynasz kolejny tydzień :))
OdpowiedzUsuńBułka z rabarbarem! - wow :D
OdpowiedzUsuńLubię takie śniadania na słodko. :) Od razu wydziela się energia na poniedziałkowy dzień. :)
OdpowiedzUsuńo, przeswietne buły! nie wiedzialam ze na stronie sante sa takie przepisy :D
OdpowiedzUsuńTeż dopiero niedawno to odkryłam. ;)
Usuńdużo bym dała za takie śniadanie. podziwiam trud włożony z samego rana w przygotowanie takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńRabarbaru nie widziałam na oczy od dłuższego czasu i z pewnością ujrzę go dopiero za rok, ale taką bułeczkę zjadłabym sobie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne buły! To masełko do mnie przemawia :D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ta bułeczka !
OdpowiedzUsuńbułeczka kusi mnie swoim wyglądem *-* chętnie bym zjadła , pycha !
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda ta buła :) a z takimi dodatkami to już w ogóle wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne śniadanie! I na pewno smaczne! Muszę kiedyś wypróbować przepis :>
OdpowiedzUsuńIle masła! *_*
OdpowiedzUsuńBez przesady, chyba tylko łyżeczka ^^'
UsuńEee, myślałam,że więcej, bo wydaje się sporo.
UsuńJa na kanapki to ładuję, bo najlepsze i prosto ze słoiczka:D
kusisz tą bułeczką ^^
OdpowiedzUsuńgdzieś ty dorwała rabarbar ? :(
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić te bułeczki, ale chyba z musem jabłkowym :D
W niemieckim Kauflandzie. :P
UsuńBułka ginie pod dodatkami :P Pycha.
OdpowiedzUsuńświetna ta bułka, napewno zrobię! :) a dodatki idealne!
OdpowiedzUsuńa ja właśnie opijam się Inką korzenną :) ale mam niesamowitą ochotę na resztę Twoich rzeczy...
OdpowiedzUsuńSwietna buła na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam Twoje, zawsze pięknie podanie, i mega apetycznie się prezentują, te bułeczki wyglądają świetnie ! A jak w smaku, dobre ? ;P
OdpowiedzUsuńBardzo dobre. :) Następnym razem użyję konfitur zamiast rabarbaru.
UsuńBuła mega. Z masłem najlepsza ;P
OdpowiedzUsuńdzisiaj piekę te buły <3 będą na jutrzejsze śniadanie idealneee! uwielbiam Twoje przepisy! *.*
OdpowiedzUsuńMusiała być naprawdę pyszna, przynajmniej tak się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie zdecydowanie zmienia nastawienie do niezbyt radosnego poniedziałku:) miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam szczęścia jeśli chodzi o pieczenie bułek, może te mi wyjdą- z masłem orzechowym muszą byc pyszne ;)
OdpowiedzUsuńŚniadanie rozpieszczające podniebienie. :) U mnie też dzisiaj do śniadania też była zbożowa z mlekiem. Miłego dnia! :)
OdpowiedzUsuńmniaaam:)! przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wybornie ;)
OdpowiedzUsuńojej, z dnia na dzień zachwycasz mnie coraz bardziej :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszne muszą być takie bułeczki, zwłaszcza takie jeszcze cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, ale nie mogłabym chyba czekać godzinę na śniadanie :P.
OdpowiedzUsuńmm chętnie bym zjadła taką bułeczkę;) ale pewnie na drugie śniadanie, bo tak jak Misi pewnie nie chciałoby mi się aż tyle czekac rano, a robienie wieczorem mnie nie przekonuje, bo takie świeżutkie smakują inaczej:D
OdpowiedzUsuńwygląda super, i do tego rabarbar :) mmm :)
OdpowiedzUsuńMożna prosić Twój wczorajszy/dzisiejszy jadłospis?
OdpowiedzUsuńI jaki masz ruch przy tym. Co robisz całymi dniami?;)
Dziękuję.
Ok. ;) E.. dzisiaj jest wcześnie, nie wiem, co będę jadła.
UsuńWczoraj:
Śn: na blogu
Obiad: spaghetti ze szpinakiem i sosem śmietanowo-serowym
Podw: pitna czekolada z saszetki i ryż na mleku Muller
Kol: placki z cukinii z fetą
Ruch? Dużo chodzę.
Pytanie co robią całymi dniami jest, wybacz, nadzwyczaj dziwne. Co masz na myśli? ;p
fajna kompozycja smakowa.
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda ta bułeczka, i niezmiennie zachwycam się Twoimi zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe tu widze!! Moje kochane masło!!
OdpowiedzUsuńOj fajny pomysł<3
wow,niesamowite ;)
OdpowiedzUsuńOo niskokaloryczne i smakowite ;)
OdpowiedzUsuńmi nigdy sie nie udały i juz odpusciłam, ale twoje wygladaja apetycznie;p
OdpowiedzUsuń