8.13.2012

31. Monday / owsiane bułeczki z rabrbarem


owsiana bułka z rabarbarem, płatkami migdałów i masłem orzechowym, brzoskwinia, Inka z mlekiem
oat roll with rhubarub, almond flakes and peanut butter, peach, Inka with milk
 



/5 porcji/
- 100g otrębów owsianych
- 200g mąki pszennej

- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 250ml wody

- 1 łyżka oliwy
- 150g musu rabarbarowego*
- 2 łyżki oliwy

Wymieszać otręby z mąką, cukrem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wiśnie wymieszać z syropem. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść, formować niewielkie bułeczki. Skropić je oliwą, obłożyć rabarbarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec ok. 15 minut, aż wierzch się wyraźnie zarumieni. 
*mus rabarbarowy: 200g rabarbaru obrać, pokroić na drobne kawałki i dusić ze stevią do momentu, kiedy całkowicie zmięknie.
Inspiracja: Sante

45 komentarzy:

  1. Pysznie rozpoczynasz kolejny tydzień :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułka z rabarbarem! - wow :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie śniadania na słodko. :) Od razu wydziela się energia na poniedziałkowy dzień. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, przeswietne buły! nie wiedzialam ze na stronie sante sa takie przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dużo bym dała za takie śniadanie. podziwiam trud włożony z samego rana w przygotowanie takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rabarbaru nie widziałam na oczy od dłuższego czasu i z pewnością ujrzę go dopiero za rok, ale taką bułeczkę zjadłabym sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne buły! To masełko do mnie przemawia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda ta bułeczka !

    OdpowiedzUsuń
  9. bułeczka kusi mnie swoim wyglądem *-* chętnie bym zjadła , pycha !

    OdpowiedzUsuń
  10. świetnie wygląda ta buła :) a z takimi dodatkami to już w ogóle wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale śliczne śniadanie! I na pewno smaczne! Muszę kiedyś wypróbować przepis :>

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Bez przesady, chyba tylko łyżeczka ^^'

      Usuń
    2. Eee, myślałam,że więcej, bo wydaje się sporo.
      Ja na kanapki to ładuję, bo najlepsze i prosto ze słoiczka:D

      Usuń
  13. gdzieś ty dorwała rabarbar ? :(
    Muszę zrobić te bułeczki, ale chyba z musem jabłkowym :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bułka ginie pod dodatkami :P Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  15. świetna ta bułka, napewno zrobię! :) a dodatki idealne!

    OdpowiedzUsuń
  16. a ja właśnie opijam się Inką korzenną :) ale mam niesamowitą ochotę na resztę Twoich rzeczy...

    OdpowiedzUsuń
  17. Swietna buła na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja uwielbiam Twoje, zawsze pięknie podanie, i mega apetycznie się prezentują, te bułeczki wyglądają świetnie ! A jak w smaku, dobre ? ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre. :) Następnym razem użyję konfitur zamiast rabarbaru.

      Usuń
  19. Buła mega. Z masłem najlepsza ;P

    OdpowiedzUsuń
  20. dzisiaj piekę te buły <3 będą na jutrzejsze śniadanie idealneee! uwielbiam Twoje przepisy! *.*

    OdpowiedzUsuń
  21. Musiała być naprawdę pyszna, przynajmniej tak się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie śniadanie zdecydowanie zmienia nastawienie do niezbyt radosnego poniedziałku:) miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy nie miałam szczęścia jeśli chodzi o pieczenie bułek, może te mi wyjdą- z masłem orzechowym muszą byc pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Śniadanie rozpieszczające podniebienie. :) U mnie też dzisiaj do śniadania też była zbożowa z mlekiem. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. mniaaam:)! przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  26. ojej, z dnia na dzień zachwycasz mnie coraz bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mmm pyszne muszą być takie bułeczki, zwłaszcza takie jeszcze cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglądają pysznie, ale nie mogłabym chyba czekać godzinę na śniadanie :P.

    OdpowiedzUsuń
  29. mm chętnie bym zjadła taką bułeczkę;) ale pewnie na drugie śniadanie, bo tak jak Misi pewnie nie chciałoby mi się aż tyle czekac rano, a robienie wieczorem mnie nie przekonuje, bo takie świeżutkie smakują inaczej:D

    OdpowiedzUsuń
  30. wygląda super, i do tego rabarbar :) mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Można prosić Twój wczorajszy/dzisiejszy jadłospis?
    I jaki masz ruch przy tym. Co robisz całymi dniami?;)
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. ;) E.. dzisiaj jest wcześnie, nie wiem, co będę jadła.
      Wczoraj:
      Śn: na blogu
      Obiad: spaghetti ze szpinakiem i sosem śmietanowo-serowym
      Podw: pitna czekolada z saszetki i ryż na mleku Muller
      Kol: placki z cukinii z fetą

      Ruch? Dużo chodzę.
      Pytanie co robią całymi dniami jest, wybacz, nadzwyczaj dziwne. Co masz na myśli? ;p

      Usuń
  32. Cudnie wygląda ta bułeczka, i niezmiennie zachwycam się Twoimi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Masło orzechowe tu widze!! Moje kochane masło!!
    Oj fajny pomysł<3

    OdpowiedzUsuń
  34. Oo niskokaloryczne i smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. mi nigdy sie nie udały i juz odpusciłam, ale twoje wygladaja apetycznie;p

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.