8.24.2012

42. Friday /kokosowy pudding ryżowy


brązowy ryż na mleku kokosowym z dżemem jeżynowym, jagodami goji i borówkami, Inka z mlekiem
brown rice with coconut milk, blackberry jam, goji berries and blueberries, Inka with milk

Na początku chciałam Was bardzo podziękować za wczorajsze komentarze - ciepło mi się zrobiło na serduchu, kiedy je czytałam. To po prostu bardzo miłe, naprawdę - z całego serca dziękuję!
Tymczasem dziś wieczorem rozpoczyna się Altstadtfest, czyli polskie Jakuby. W tym samym czasie w Bolesławcu swoje oficjalne otwarcie ma Święto Ceramiki. Tak się złożyło, że dziś tylko przejdę przez Jakubowe festyny, by wsiąść do pociągu i ruszyć do Bolesławca. Jak informował mnie mój ojciec, z którym się tam spotykam, dzisiaj rządzą tam klimaty reagge. To niekoniecznie moja działka, bo to on jest fanem tej muzyki, jednak przechadzając się między stoiskami z przepiękną ceramiką, oglądając obrazy i mijając na ulicy słynnych "Ludzi z gliny", jestem gotowa na wszelkie muzyczne doznania (a może nawet uda mi się zobaczyć ulubionych artystów z Pasiecznej? - oby!). Wyjazd dziś po południu, powrót - sama nie wiem! Wiem tylko, że śniadanie zjem u siebie. Mogę Was też zapewnić, że jeśli tylko okoliczności będą mi sprzyjać, możecie jutro liczyć z mojej strony na fotorelację. 

Przepis /1 porcja/
- 60g ryżu brązowego
- 250ml wody
- 50ml mleczka kokosowego

Ryż gotujemy  w wodzie, a kiedy wchłonie niemal całość, dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy ryż na małym ogniu jeszcze przez kilka minut często mieszając, a następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub też zjadamy ciepłe.

52 komentarze:

  1. Czyli zakładam, że wrócisz z jakąś ładną miseczką lub kubkiem glinianym? :D Miłego wyjazdu i czekamy na fotorelację :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzicielka prosi o filiżankę. ;) Ja czaję się na obraz, ale miseczkę też mam w planach. :)

      Usuń
  2. Pudding ryżowy z dżemem jeżynowy..pycha! ;-)
    Liczymy na fotorelacje! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mleczkiem kokosowym nigdy nie robiłam. Zapowiada się przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny ten pudding ;) Fajna miseczka :D
    Życzę udanej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam też robić dzisiaj ryż;p

    OdpowiedzUsuń
  6. zapowiada się u Ciebie fantastyczny dzień, baw się dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku, jak ja bym chciała mieć rano czas na takie śniadanka cudowne. A tak to zostają tylko te weekendowe.

    OdpowiedzUsuń
  8. No to czekamy na zdjęcia.
    Nawet jeśli warunki nie będą sprzyjające to możesz się pochwalić rzeczami, które uda ci się tam nabyć ;).

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczne śniadanko, jagody goji świetnie się muszą z całością komponować.
    I widzę, że dzisiaj dzień pełen wrażeń. :) Baw się dobrze i wracaj do nas z pełnym aparatem zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy nie jadłam ryżu na mleku ;o chyba muszę się przełamać i spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ryż i kokosowy posmak, czysta rozkosz dla podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki miły początek weekendu:)
    Baw się dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  13. mleko kokosowe -o tak ! jest boskie ;) przepyszne śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. wiadomo że z brązowym ryżem zdrowszy, ale chyba nie ma co ukrywać że do tego typu puddingów biały ryż jest niezastąpiony:P wypasiona miseczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie wiem, nie jadłam białego wieki. :P Serio, chyba kilka lat go nie kupujemy. Chyba, że parboiled, ale nie miałam.

      Usuń
  15. ten pudding musiał obłędnie smakować *_* a ta miseczka jest śliczna <3

    OdpowiedzUsuń
  16. ryż na mleku ? zjadłabym ale tylko trochę, bo później jakoś źle na mnie działa, tak jak parówki nie ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne to :) napewno wypróbuję do weekendowego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam podobnie, ale zalewałam jogurtem i czekałam aż ryż go wchłonie :D Jak nie ma się mleka to można i tak i tak jest smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, też dobry pomysł :D Spróbuję, chociaż u mnie zawsze jest mleko (do kawy, haha).

      Usuń
  19. wygląda smakowicie ;)

    i czekamy na relację z festynu ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. zwariowałam :) Wstaję rano i pierwsze co robię to lecę patrzeć jakie śniadanie u Ciebie :) Ja dziś spróbuję kaszy gryczanej z płatkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej, miło mi. :) Kasza gryczana na słodko jest przepyszna. Uwielbiam dodać do niej jeszcze słodkie puree z dyni.

      Usuń
  21. Ładne kubeczki i talerzyki, zwłaszcza takie tradycyjne to moja pasja. Prawie co niedziela chodzę na pchli targ czegoś poszukać. A wczoraj byłam na Krakowskim festynie rękodzieła i z tego co widziałam było również stoisko porcelany z bolesławca.

    Pyszny ryż. Ja do tej pory robiłam tylko na białym ryżu i zastanawiałam się czy na brązowym się da.

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo pysznie zaczyna się dzionek u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. udanego lepienia, to naprawdę świetne doświadczenie :)
    zdrowa wersja puddingu, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pomysł z mlekiem kokosowym jest rewelacyjny, szkoda tylko, że tak mało tego mleczka :) I czekam na foto story :P

    OdpowiedzUsuń
  25. czarujące śniadanie, jeśli można to tak określić. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. w takim razie życzę dobrej zabawy :) !
    Z tym mleczkiem kokosowym to bardzo fajna opcja, trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jaki zdrowy i pożywny pudding. Takie przepisy lubię!

    OdpowiedzUsuń
  28. Kokos, kokos, ostatnio tak mi się marzy kokos! Muszę w końcu coś z tym zrobić:) Pewnie ciasto z wiórkami kokosowymi:)

    OdpowiedzUsuń
  29. mm kokosowy musiał byc pyszny! muszę kiedyś zrobic z brązowego ryżu, bo do tej pory robiłam tylko z tego do risotto:)
    ciekawa jestem z czym wrócisz, pochwal się potem:*

    OdpowiedzUsuń
  30. Pudding ryżowy niby tak bardzo popularny, a ja go jeszcze nie robiłam. W wersji kokosowej posmakowałby mi na pewno, bo lubię wszystko, co jest kokosowe :) Czekam na fotorelację :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Z mleczkiem kokosoowym musi być przepyszne :) Dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Czekam na fotorelację! Jak pisałaś o targach ceramiki już wcześniej, to bardzo chciałam się tam pojawić, no ale niestety ciut za daleko...

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam brązowy ryż. W takim połączeniu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ryż z mleczkiem kokosowym? Nigdy nie próbowałam...
    Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  35. musi być smaczne:D aż się rozmarzyłam o takim śniadanku:D

    OdpowiedzUsuń
  36. Genialne naczynka i podoba mi się, że użyłaś ryżu brązowego :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Dosłownie wszystko na mleczku kokosowym jest genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Śliczna miseczka i pyszne śniadanie, czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Czekam na relację!

    A zdjęcia jak zwykle cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  40. kokosowe mleko *.* chyba potrzebne mi są zakupy!:D

    OdpowiedzUsuń
  41. Pycha! uwielbiam mleko kokosowe, muszę zrobić kiedyś taki ryż :D

    OdpowiedzUsuń
  42. O z dodatkiem mleka kokosowego! że ja też nie wpadłam na taki smaczny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  43. Jakie to dobre, jejjjj kocham mleczko kokosowe!

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.