5.10.2013

299. Friday / kasza jaglana i cynamonowa kruszonka.

kasza jaglana z jabłkiem zapiekana pod cynamonową kruszonką
millet groats apple crumble

Kumuluję się w sobie i znowu idę na zakupy. Niestety albo na szczęście, nimi łatwo jest mi poprawić sobie humor. Niech tylko znajdę parasolkę, odwykłam od chodzenia po deszczu.

Ostatnio wróciła mi dziwna ochota na kruszonkę. Były czasy, że jadłam nawet budyń pod kruszonką lub owsiankę z jej dodatkiem - dziś pojawia się kasza jaglana. Dla kogoś może to być nietypowe, dla kogoś jak najbardziej zwyczajne, niemniej polecam spróbować, jakkolwiek można by się do tego odnosić.
/1 porcja/
-1 małe jabłko
- 30g mąki orkiszowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- stewia (opcjonalnie)

Kaszę najpierw płuczemy w zimnej, a potem gorącej wodzie, a następnie gotujemy na o mleku lub wodzie z dodatkiem stewii do wchłonięcia płynu (około 15 minut). Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, zostawiając kilka ukrojonych kawałków na wierzch. Starte jabłko mieszamy z kaszą i cynamonem, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układając kawałki jabłka. Wyrabiamy kruszonkę: rozcieramy masło z cukrem, cynamonem i mąką. Gotową kruszonką posypujemy kaszę. Danie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Inspiracja

42 komentarze:

  1. Kruszonka to jest taki mój mini fetysz. Jedząc w dzieciństwie chałkę, musiałam mieć część z kruszonką, kupując drożdżówkę, musiałam mieć zawsze tę z kruszonką. Chrupiąca, słodka, doskonała!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie :) I zawsze chciałam ten kawałek ciasta, który miał na sobie najwięcej kruszonki.

      Usuń
    2. Dołączam do Was, dziewczyny! Kruszonka - moja miłość :D

      Usuń
    3. Wy to nic takiego, dla mnie w dzieciństwie babcia specjalnie robiła kruszonkę, żebym ją potem jadła z miseczki :D

      Usuń
    4. Ja do teraz jak dostaję od teściowej drożdżówę z kruszonką, to wyskubuję całą :D

      Usuń
  2. Uwielbiam zapiekaną jaglankę a z tą kruszonką, której nie jadłam chyba od wakacji, musiała smakować wyśmienicie :))
    Udanych zakupów, mi też poprawiają humor !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie zapiekałam kaszy jaglanej, tyle przepisów przede mną :>
    Świetna ta kruszonka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam kaszy a bardzo mi posmakowała jej słodka wersja. Myślę, że kruszonka tutaj tylko wpłynie pozytywnie na smak dania - nada mu wyrazistości, zwłaszcza jabłkom:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kruszonka jeeeest mega! Szkoda tylko, że to gł cukier i masło:D
    Ale jaglanej zapiekanej jeszcze nie jadłam, muszę się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak widzę na zdjęciu to Twoje naczynko, to już wiem, że na pewno będzie w nim zapieczona jakaś pyszność:))

    OdpowiedzUsuń
  7. ja bardzo lubię kruszonkę;) kojarzy mi sie z ciastem drożdżowym mojej babci;)

    OdpowiedzUsuń
  8. z kruszonką muszę spróbować! jak byłam mała to z wierzchu ciasta drożdżowego zjadałam całą kruszonkę i wszyscy byli na mnie źli :D
    udanych zakupów!

    OdpowiedzUsuń
  9. hm, a mi faktycznie, kruszonka do kaszy jakoś nie pasuje. ale, jakbyś mi takie śniadanie rano do łóżka przyniosła, wcale bym nie narzekała!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym zjadał taki wypiek! :D
    Kruszonkę lubię od dziecka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. swietne sa Twoje przepisy, chociaz niektore kusza kaloriami ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę o dodanie baneru akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Budyń pod kruszonką - to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Omamo mój ulubiony deser ! Na śniadanie jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. trochę za dużo mi tu tej kruchości, nie mniej jednak... ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Inspirujący deser:) I to ze zdrową kaszą jaglaną:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda! Śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mi się to połączenie bardzo podoba, nic dziwnego w tym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O jej, miałam dzisiaj coś podobmego, z tym, że pod pierzynką z płatków owsianych zmieszanych z jogurtem odrobiną mąki. Mniam i tak pięknie sie upiekło. Twoja wersja zapiekanych pyszności kolejna na liście do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba się wymienimy, bo Ty mnie oczarowałaś swoją propozycją :)

      Usuń
  20. Uwielbiam te Twoje wypieki.! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. kruszonki są pyszne, świetnie wymyśliłaś tą jaglankę *-*

    OdpowiedzUsuń
  22. No ja znam kogoś, kto je najchętniej kruszonkę z kruszonką ;-) Zresztą sama też bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja do teraz jestem zakochana we wszelkich kruszonkach i zawsze zjadam ją z ciasta gdy upiekę, a jeśli jest to ciasto np. u babci to nietypowym byłoby sięganie po samą kruszonkę więc w takim wypadku wybieram kawałek ciasta z największą ilością kruszonki. Chętnie spróbowałabym takiej kombinacji z kaszą jaglaną pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię Twoje śanidania w tym naczynku, zawsze są takie... zgrabne? Naprawdę jedne z lepszych zdjęć zapiekanych śniadań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio tak sądzisz? Dziękuję :) Zawsze mam zupełnie inne wrażenie, jeśli chodzi o zdjęcia i pozostaje mi mieć nadzieję, że przynajmniej opis zachęca.

      Usuń
  25. kruszonka to najlepsze co może być, wszystko pod nią zapiekane jest przepyszne, a kawałek ciasta z jak największą ilością kruszony 'to jest ten jedyny' :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pysznie :) Aż ślinka cieknie! JA uwielbiam kruszonki, jestem od nich uzależniona :>

    OdpowiedzUsuń
  27. Cynamonowa kruszonka? Chyba musiała być najlepsza na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kobieto, i jak tu od Ciebie nie zgapiać? Nie dość, że kasza, nie dość, że cynamon, to jeszcze ta kruszonka! <3

    OdpowiedzUsuń
  29. budyń pod kruszonką? A to Ci oryginalny pomysł :D tak samo zresztą jak jaglanka :3

    OdpowiedzUsuń
  30. No i tą kruszonką narobiłaś mi ochoty na crumble truskawkowe :) A kaszę jaglaną to muszę kiedyś wypróbować w tej wersji! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.