5.25.2013

Czekoladowe ciasto cukiniowe!

czekoladowe ciasto cukiniowe
czekoladowe ciasto cukiniowe z creme fraiche
chocolate zucchini cake with creme fraiche
czekoladowe ciasto cukiniowe

Cukinia, cukinia, cukinia. Dla niej powinna być jakaś osobna kategoria potraw, gdyż to warzywo jest po prostu uniwersalne. Cukiniowo-bananowa owsianka, czekoladowa, placki z cukinią a'la brownie, cynamonowe... Co jeszcze?
Obok serników, obok chlebka bananowego, jest miejsce właśnie dla tego wypieku. Niewiele razy piekłam go w formie jednoporcjowej, a to dlatego, że lubią je po prostu wszyscy, nawet jeśli nie każdemu mówię, że ma ono w sobie cukinię. Mama przyrównała je kiedyś do czekoladowego piernika, a znajoma wzięła za brownie, i tym sposobem pojawia się u mnie na stole cyklicznie od przeszło niemal dwóch lat. Dla mnie jest to po prostu jedno z najlepszych, a zarazem najzdrowszych ciast, jakie można wymyślić. Jeśli ktoś z Was go nie jadł, zapewniam, że warto to zmienić.
Ja ciasto jadłam dziś gotowe, upieczone wczoraj wieczorem, przechomikowane w lodówce. Żeby było jeszcze bardziej leniwie. 
Propo bycia leniwym - sobota. Leniwa jak nigdy, mimo pokaźnej listy rzeczy, których potencjalnie mam się nauczyć. Nawet nie mam siły wychodzić w ten weekend z domu. Po ostatnim dość zabieganym okresie potrzebuję kilku dni odpoczynku w pełnym znaczeniu tego cudownego słowa. Odpoczynek. To cały mój plan.
Co Wy planujecie na dziś?


czekoladowe ciasto z cukinią
/1 porcja/
- 1/2 szklanki mąki żytniej/pełnoziarnistej
- 20g naturalnego kakao
- 1,5 łyżki miodu
- 1 jajko
- 150g cukinii
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- opcjonalnie: kilka kostek startej gorzkiej czekolady

W jednej misce mieszamy jajko, miód, sól i jogurt naturalny. W drugim naczyniu dokładnie mieszamy mąkę, kakao, sodę i cynamon. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy do ich całkowitego połączenia się. Dodajemy startą, odsączoną z wody cukinię, czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka.
dietetyczne brownie

96 komentarzy:

  1. ooo.. wygląda cudownie! Cukinii nigdy nie jadłam, ale po Waszych przepisach widzę, że właśnie baardzo uniwersalna:) To ciacho chyba wygrywa ze wszystkimi przepisami:D
    A co to ten krem?;) Nie znam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w sumie nie krem, tylko taka francuska śmietanka. ;)

      Usuń
  2. Jak smakuje creme fraiche? Dużo o nim słyszałam, a nigdzie nie widziałam. :P

    Ja planuję odpoczynek i trochę nauki. Z naciskiem na "trochę". ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka francuska śmietanka dosyć delikatna w smaku i całkiem uniwersalna, bo pasuje zarówno do słodkich potraw, jak i wytrawnych. Podobnie jak mascarpone, chociaż smakiem trochę się różni. Bardzo ją lubię.

      Usuń
  3. smakowicie wygląda! i dzisiejsze zdjęcia są bardzo ładne, takie ciepłe... :)
    ja dziś planuję się pouczyć na sprawdzian z chemii - ostatni w tym roku szkolnym, więc warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej, z tą chemią mam tak samo - ostatni sprawdzian. Tylko mi się akurat nie chce uczyć...

      Usuń
  4. A mąka pełnoziarnista by się nadała?
    Kurcze, muszę wreszcie odważyć się na spróbowanie cukinii i prawdopodobnie skorzystam właśnie z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Pełnoziarnista, pszenna, żytnia - wszystkie będą dobre.

      Usuń
    2. A ryżowa, z cieciorki? Jakakolwiek bezglutenowa?:)

      Usuń
    3. Myślę, że spokojnie można spróbować pokombinować z bezglutenowym miksem mąk. Jeżeli chodzi na przykład o kokosową czy migdałową, na pewno trzeba użyć jej mniej niż 60g - radziłabym 40g. Ryżowej można spróbować. Wydaje mi się, że przede wszystkim chodzi o proporcje, w jakich używa się tych mąk. Te bardziej chłonne muszą być użyte po prostu w mniejszej ilości.
      A tak najłatwiej to chyba użyć bezglutenowej mąki owsianej (zmielone bezglutenowe płatki owsiane) - tu jestem pewna, że wyjdzie. :)

      Usuń
  5. cudne - musiało być pyszne ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Matmę, lenistwo, chcę spaać!
    Do matmy-,-.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię to! Bardzo lubię ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak, zdecydowanie jedno z lepszych i najzdrowszych! Uwielbiam cukiniowe pyszności, poczynając od owsianek a kończąc na wypiekach :) To ciasto z pewnością wypróbuję!:)
    A dzisiaj drobne zakupy i siedzenie w domu :) Pogoda na nic więcej nie pozwala :<

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak mało składników a jakie cudo :) Powiesz mi jakie wymiary ma Twoja foremka bo nie wiem w jakiej zapiekać? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też wielbię cukinię za tę jej uniwersalność i świetny smak.
    czekoladowe ciasto cukiniowe to jedno z moich ulubionych :)
    a plany na dzisiaj? spotkanie z przyjaciółmi, a potem lenistwo w domu - książka + kawa/herbata; a naukę zostawiam na jutro :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale się zgrałyśmy :P u mnie też dziś jednoporciowe ciacho :D Ale oczywiście twój przepis zapisuję do wykorzystania :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę w końcu upiec coś z cukinią!

    OdpowiedzUsuń
  13. To musi być przepyszne. Ostatnio zakochałam się w połączeniu cukinii i kakao.
    A plany na dziś? Nic konkretnego. Korki z maty, trochę nauki i lenistwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że jak raz się go spróbuje, to raczej już się do niego wraca :)

      Usuń
  14. bardzo apetycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolejny przepis na liście "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja na dziś mam w planach naukę, sprzątanie w pokoju i odpoczynek bo ostatnimi czasy chodzę nieprzytomna..
    Śniadanie pyszne, nie próbowałam jeszcze nigdy cukinii :c

    OdpowiedzUsuń
  17. Gdzie kupiłaś tę foremkę? Szukam jakiejś o podobnych wymiarach.

    To ciacho wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno temu - 2 lata około - w Niemczech, już nie pamiętam gdzie dokladnie.

      Usuń
  18. Po cukiniowych muffinkach, plackach i owsiance jestem przekonana, że to ciasto warto zrobić :)
    U mnie odpoczynek dopiero jutro.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie no i kolejny wypiek wskakuje na listę do wypróbowania. Rodzina mnie chyba udusi... haha
    Kocham cukinie w każdej odsłonie, więc na pewno i to cudo będzie mi smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. chyba już wiem co zjem dzisiaj :D

    OdpowiedzUsuń
  21. ale pysznie sobie zaczęłąś poranek :) co to jest creme fraiche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odpowiedziałam w pierwszych komentarzach :)

      Usuń
  22. wow! mistrzowski wypiek:D
    ps. uwielbiam Twoje naczynko!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak widzę Twój wypiek to zaczynam żałować, że jeszcze ani razu nie zrobiłam ciasta/placków z cukinii.
    To musiało być genialne *.*

    OdpowiedzUsuń
  24. Akurat mam cukinię na stanie, więc wiem co z nią zrobię :>

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam cukinię (w owsiankach, na surowo, na wytrawnie, na słodko) więc na pewno wypróbuję :) Uwielbiam to warzywo za to, że można go użyć praktycznie wszędzie a ceny cukinii też ostatnio są spoko :)

    OdpowiedzUsuń
  26. "czekoladowe ciasto cukiniowe" - brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kończy mi się miejsce w zakładkach na te Wasze pomysły, muszę zrobić porządek, bo Twoje ciasto na pewno się tam za chwilkę znajdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Super, uwielbiam takie jednoosobowe wypieki, bo o ile obiadem łatwo się podzielić, tak śniadanie na ogół jadam w swoim własnym towarzystwie ;)
    A cukinia w czekoladowych wypiekach sprawdza się genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie ma lepszego śniadania od serniczka albo czekoladowego ciacha! :) Ja w tygodniu nie mam czasu nawet oddychać, a lista rzeczy do zrobienia również pokaźna... No i co? I siedzę w piżamie o godzinie 12:00 przeglądając blogi i oglądając ukochane seriale ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i dobrze :) W końcu kiedy wypocząć, jeśli nie w sobotę?

      Usuń
  30. Zgadzam się - cukinia jest bardzo uniwersalna, na surowo, w słodkiej owsiance, z kanapkami, tostami, warzywnymi zapiekankami, surówki... Ach, długo by wymieniać, pod każdą postacią idealna.
    A Twoje ciasto dzisiaj bije wszystko na głowę! Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  31. ty to masz pomysły *-* mistrzyni !! ciacho na śniadanie, czekoladowe i zdrowe - genialne <3 poślij trochę następnym razem ;p

    OdpowiedzUsuń
  32. Ostatnio też zrobiłam ciasto warzywno-czekoladowe z tym, że moje zawierało fasolę i marchew :) I rzeczywiscie- smakowało jak brownie

    Też miałam sobie zrobić przerwę, bo jestem przetrenowana i waga znów spadła. Miałam odstawić siłownię na 2tyg, a już dzisiaj (odpoczynku dzień pierwszy) mnie nosi i wiem, że do poniedziałku na pewno ,,coś" będę musiała zrobić. Jakoś oduczyłam się odpoczywać siedząc

    OdpowiedzUsuń
  33. Unfortunately I can't understand anything in your blog! But your cake is so amazing that I really want to cook it!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. If you want to, I can translate it to English.

      Usuń
    2. oh, to ciacho wygląda tak cudnie, że nie dziwię się, że nawet cudzoziemcy chcą przepis ;)
      zapisuję! muszę wypróbować w takiej jedno-porcjowej wersji, bo jak na razie to robiłam tylko w dużej tortownicy, i zniknęło błyskawicznie, nikt nawet nie wyczuł cukinii ;)

      Usuń
    3. If it isn't very difficult for you..))

      Usuń
    4. No, it's not. :) I'm going to study in the UK so it would be strange if I weren't able to translate it.

      (one portion)
      - 1/2 cup of flour
      - 20g cocoa
      - one egg
      - 150g zucchini
      - 1,5 tablespoon of honey
      - 2 tablespoons of plain yoghurt
      - 2/3 teaspoon of baking soda
      - a pinch of cinnamon
      - a small pinch of salt
      - a few pieces of dark chocolate

      In one bowl mix egg, honey, salt and plain yoghurt. In another bowl mix flour, cocoa, baking soda and cinnamon precisely. Then add wet ingerdients to the dry ones and mix until incorporated
      Next, add grated and drained zucchini, chocolate and mix again. Then tip the mixture into the ovenproof greased mould. Bake in the preheated to 175*C oven for around 30-40 minutes until a skewer inserted in the centre comes out clean and not sticky. Let it cool down for before eating.

      Usuń
    5. Oh my Goood! Thank you muuch*
      Woow I also really want to study in the Uk!! And in what university are you going to study?

      Usuń
    6. Hey, could you send me an email? It would be better to talk about it privately :) My email: whiness@o2.pl

      Usuń
    7. Certainly)) 7903200@mail.ru

      Usuń
  34. Wolna i leniwa sobota...bajka:) I to jeszcze z takim zdrowym ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Whiness, przepraszam za głupkowate pytanie, ale jak powiedzieć po angielsku jajecznica z x jajek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, nie ma typowego osobnego zwrotu w języku angielskim. Kiedy mówisz o jajecznicy, to po prostu "scrambled eggs" i jak ktoś się pyta, z ilu jajek, mówi się, że z 2 czy iluśtam, ew. zaznaczasz to w przepisie. Nie uwzględnia się tego od razu w nazwie, to nie jest przyjęte, chyba że dopiszesz liczbę jaj w nawiasie.

      Usuń
  36. hmmm, ja też jakoś nie miałam okazji jeszcze cukiniowych wypieków spróbować, a taka jednoporcjowa babeczka to najlepszy sposób chyba na wypróbowanie.
    Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedź.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  37. piękny, czekoladowy wypiek! aż mi ślinka pociekła;))

    OdpowiedzUsuń
  38. cudownie wygląda :) jestem ciekawa jednak jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  39. amazing śniadaniowe ciasto :D i wiesz, kusi mnie ten creme fraiche, chociaż w sumie nie mam zielonego pojęcia co to jest.

    OdpowiedzUsuń
  40. Kolejny sposób na cukinię! Też uwielbiam to warzywo, muszę pokombinować z ciachem ;)

    OdpowiedzUsuń
  41. cukinia to warzywo idealne ;) chętnie spróbuję takiego ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Nad jednym się zastanawiam ile cukru/fruktozy dałas? Bo w składnikach nie ma o nim mowy ; xx Chyba, że ich orlę spełnia podany tam miód...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, miodem naprawdę DA się słodzić. ;)

      Usuń
  43. no to już wiem co zrobię z cukinią! Uwielbiam Cię za te jednoporcjowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  44. Nie ma dnia, żebyś nie zaskakiwała nas pysznym i ciekawym śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Rany śniadanie miałaś po prostu królewskie :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Aż uśliniłam klawiature śliną :D

    OdpowiedzUsuń
  47. Ja dzisiejszego dnia nawet nie zdążyłam zaplanować hah tak się wszystko szybko działo :D Zapraszam na mieszam-wzruszamsie. Tam jest więcej mojego prywatnego zwierzania się :)
    A co do śniadania, u Ciebie to nie mam wątpliwości, że będzie zdrowe. A na pyszne wygląda więc rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  48. Śniadanie mistrzów, chętnie bym się wprosiła :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Każdy Twój przepis jest rewelacyjny, więc wątpię żeby ten potrzebowałam mojej rekomendacji, ale i tak to napiszę. Właśnie skończyłam jeść to ciacho i przez niecałe 20 minut byłam w niebie. Genialne, wilgotne i puszyste w środku, z lekką skorupką z wierzchu. Jedynie co to wyszło mi trochę za mało słodkie, ale wiadomo to moja wina, a nie przepisu. Jeszcze raz dziękuję Ci bardzo za ten przepis!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, jak się cieszę! :) Bardzo, naprawdę, dziękuję Ci! :) Takie komentarze zawsze bardzo mnie motywują. :*

      Usuń
  50. Cukinia cierpliwie czeka w lodówce, a ja już nie mogę się doczekać weekendu! Jadłam już owsiankę cukiniową, ale ciasto cukiniowe z CZEKOLADĄ to jest coś!!

    OdpowiedzUsuń
  51. Geeeeeenialne! Moja mama robiła często piernik z cukinii i był przepyszny, cukinia naprawdę jest uniwersalna i może tyle rzeczy wyczarować! A Twoja ciacho cudownie wygląda, przypomina mi się ten piernik mamy..ale mi narobiłaś ochoty! :))

    OdpowiedzUsuń
  52. Przymierzam się do tego cudownego ciasta tylko zastanawia mnie brak jakiegokolwiek tłuszczu (masła/ oleju), czy nie wyjdzie z tego zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie wyjdzie. Robiłam je już naprawdę wiele razy, w tym na jakieś święto, więc naprawdę za nie ręczę. ;) Poza tym, jeśli ja i zadowoleni domownicy/znajomi nie jesteśmy jeszcze wystarczającym zapewnieniem, to dodam, że oryginalny przepis (także nie zawierający w sobie tłuszczu) pochodzi z bloga lepszysmak, który jest znany i lubiany, podobnie jak to ciasto :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. PS: z tego, co się orientuję, sok/mus jabłkowy to jakieś zastępstwo tłuszczu w tego typu przepisach. Kiedy widzę przepisy na jakieś ciasta, zwłaszcza na blogach zagranicznych, często zamiast masła lub oleju mają w sobie sok jabłkowy, więc chyba coś w tym jest. Sama zwykle używam masła do wypieków, niemniej tu nie jest ono potrzebne.

      Usuń
  53. Oczywiście, że znam wspomniany blog, korzystałam już z wielu przepisów autorki. Zasadniczo używam w wypiekach niewielkiej ilości masła lub oleju kokosowego, ale jeżeli zapewniasz, że jest ono tutaj zbędne- wierzę na słowo. ;) Robiłam już chyba wszystko z cukinią w formie owsianki, gofrów czy placków, począwszy od klasycznych czekoladowych, po cynamonowe, chałwowe, czy kokosowe; aż dziw, że jeszcze nigdy tego warzywa nie zapiekłam! Jutro zrobię, dorzucę do ciasta maliny i podam z domowym masłem kokosowym. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  54. Upiekłam to ciacho dwa razy pod rząd, bo chciałam zjeść sama i ucieszyć moją niezbyt skorą do zdrowych ciast (i ogólnie zdrowego odżywiania) rodzinkę i nie wiem co robię źle, może mam nie takie kakao, albo nie taki miód, ale wyszło za gorzkie (tak jakby za dużo kakao) i za mało słodkie, mimo, że łychy miodu były duuże (50 g). Podpowiesz? Nie chcę dodawać cukru, a może na syropie z agawy byłoby słodsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziwne, bo dużo osób zrobiło to ciasto (no i koniec końców ja sama często je powtarzam) i nie było gorzkie. Kakao musi być naturalne, uważaj, aby nie dodać zbyt dużo sody oczyszczonej. Jeżeli masz bardzo intensywne kakao, zmniejsz trochę jego ilość, natomiast cukinię dokładnie umyj przed starciem, bo czasem nakładają na nie jakieś detergenty.

      Usuń
    2. Dziękuję, jeszcze raz spróbuję. Pewnie, że najłatwiej byłoby nasypać "pół słoika" podłego słodziku i dla mnie byłoby pyszne, no, ale zdrowo chciałam tym razem ;-) dla synka i męża -niedobrusa ;-)

      Usuń
    3. W takim razie trzymam kciuki! W razie problemów proszę pisać, będę dalej gdybać :) To tak pyszne ciasto, które wypróbowało mnóstwo osób, że trzeba poznać jego smak! :)

      Usuń
  55. Uwielbiam creme fresh, a dania mojej mamy z nim robione to już w ogóle inna bajka... :) a cukiniowe ciasta są pyszne, zdrowe i pomagają utrzymać płaski brzuszek co zresztą widać na Twoim instagramie :)

    OdpowiedzUsuń
  56. wyszedł mi zakalec, ani troche nie wyrosło, zrobiłam wszystko jak w przepisie, dałam jedynie troche wiecej jogurtu, bo było bardzo gęste po zmieszaniu. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego??

    OdpowiedzUsuń
  57. Jakim cudem mnie wyszedł zakalec? Zrobiłam wszystko jak w przepisie, dałam jedynie trochę wiecej jogurtu, ponieważ ciasto było bardzo gęste. Jakieś pomysły dlaczego taki klops??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo za dużo jogurtu, albo cukinia nieodciśnięta, albo ciasto niewystudzone. ;)

      Usuń
  58. Myślisz, ze mogłabym wieczorem zrobic ciasto, tj wymieszać składniki i tak odstawić do lodówki, a rano upiec? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, robiłam tak wiele razy :)

      Usuń
    2. Jak świetnie! A to się tyczy większości Twoich przepisów na to, co trzeba rano upiec? :>

      Usuń
    3. Właściwie to tak, tylko oczywiście na przykład marchew co ciasta marchewkowego trzeba zetrzeć z rana, w sumie do ciasta fasolowego to lepiej nie miksować raczej tego wszystkiego wieczorem. To zależy w sumie od przepisu, ale raczej tak.

      Usuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.