10.05.2013

Domowe biszkopty - bezglutenowe!

kukurydziane biszkopty z malinami, kandyzowanym kokosem, cafe latte
cornmeal sponge fingers with raspberries, candied coconut, cafe latte


Sobotę rozpoczęłam włączeniem piekarnika. Kiedy, jak nie w weekendy należy celebrować wolny poranek, prawda? Parująca kawa, szlafrok i przepis, który po swojemu układa się w głowie.

Mam dziwną słabość do mąki kukurydzianej. Jej delikatny smak często stanowi poważną konkurencję dla mąki żytniej, która króluje w mojej kuchni. Ta mąka zapewnia wypiekom nie tylko oryginalny smak, ale i kolor. Wczoraj z kochaną Angie piekłam bułeczki, i może to też to wspólne pieczenie, nie tylko sam smak, spowodowały, że dziś kolejną porcję mąki wykorzystałam do upieczenia podobnych... biszkoptów. Kruche, lekkie, delikatne. Idealne do kawy, herbaty i konfitury.


/1 porcja/
- 75g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka oleju 
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki miksujemy razem, a następnie łyżką wykładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 25 minut.

61 komentarzy:

  1. wyglądają idealnie! - są takie :) kruchutkie, miękkie, lekkie - to coś co lubię. czas wykorzystać swoją mąkę, która czeka w szafce! dziękuję za kolejną pyszną inspirację :*
    miłej soboty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Mam nadzieję, że Ci zasmakują i to ja dziękuję za takie miłe słowa :)

      Usuń
  2. takie same http://sweet-fun.blogspot.com/2013/10/maslane-ciasteczka-z-orzechami.html ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taak, zwłaszcza pod względem przepisu :DD
      Gratuluję spostrzegawczości, TAK, ciasteczka są do siebie podobne! :D

      Usuń
    2. No bez kitu zerżnęłaś jak nic :P
      HAHAHAHA
      Kochane anonimki ._.

      Usuń
    3. No strach owsiankę teraz zrobić...

      Usuń
    4. możesz ale nie używaj mleka ani płatków - bo zgapione będzie

      Usuń
  3. Śliczne i żółciutkie! Tez lubię tę mąkę - za kolor i smak, oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo jakie śliczne, równiutkie, okrąglutkie <3 niebo

    OdpowiedzUsuń
  5. ale intensywny kolor! też lubię mąkę kukurydzianą, nie wiem tylko, dlaczego tak rzadko po nią sięgam.
    ładne, czyste zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajny pomysł !
    Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurczę! Geniuszu! Muszę kupić tą mąkę kukurydzianą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam biszkopty! Zapisuję przepis do wypróbowania :-)
    Ciekawi mnie smak kandyzowanego kokosa :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz kokosa, będziesz zachwycona :) Nie jest przesłodzony, akurat tak subtelnie słodkawy. Jak jakiś kokosowy cukierek.

      Usuń
    2. Kokosowy cukierek? Coś dla mnie! Chcę chcę chcę! <3
      Uwielbiam maczać biszkopty w kakao :3 Te pewnie by się sprawdziły idealnie ;)

      Usuń
    3. W kakao <3 To dobry, zdecydowanie dobry pomysł.

      Usuń
  9. Genialne :) Masz głowę i smak do wymyślania ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mhm, mhm, bardzo mi się podobają takie eksperymenty; *
    Więcej wspólnego piekarnika!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ponieważ wczoraj nie byłam u Ciebie, a napisałam tylko na facebooku, więc czuję się w obowiązku złożyć gratulacje oficjalnie tutaj:) IELTS to naprawdę nie byle FCE, więc podziwiam, jestem pod wrażeniem i cieszę się, że zdobyłaś ważny 'papierek', nie umniejszając wadze, bo dochodzi do mnie, jak ważne jest zdobywanie kolejnych kwitów w kolekcji życiowej nauki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow, wyglądają o niebo lepiej niż te sklepowe! a takie świeże to już w ogóle, super :D

    OdpowiedzUsuń
  13. biszkopty!!! wciąż pamiętam ten smak z dzieciństwa, a jeszcze niedawno coś mnie naszło i pożerałam je z dżemem-galaretką, pychota :) taki prosty smak, a jednak coś w sobie ma. świetne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  14. mąki nie używam, ale to śniadanie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają przepysznie! :) Dzięki wielkie za przystąpienie do akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale genialny przepis! Gratuluję IELTS raz jeszcze! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Biszkopty kojarzą mi się oczywiście z dzieciństwem :) mimo że juz jestem "trochę" starsza, wciąż chętnie po nie sięgam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kobieto, jesteś genialna! :) Nie dość, że wyglądają smacznie to pewnie tak smakują! R-E-W-E-L-A-C-J-A!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie się prezentują! cudowne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak rzadko jadam mąkę kukurydzianą, a te biszkopty wyglądają wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  21. zdecydowanie za rzadko sięgam po tą mąkę! Kradnę przepis i upiekę je jak najszybciej :)
    a tak na marginesie to zdjęcia mnie urzekły!

    OdpowiedzUsuń
  22. a ja mam kasze kukurydzianą i to od ciebie mam zamiasr zrobić 1szy przepis :D
    biszkopciki-cudowne :)
    Lepiej wymyślić nie mogłaś!

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetne! Mąkę mam, leży w szufladzie niepozornie. Czy maślankę można zastąpić jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
  24. My też mamy słabość do mąki kukurydzianej. Te biszkopty to świetny pomysł:) A jak ładnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jestem pewna, że zrobię je jutro na śniadanie lub dzisiaj na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają bardzo zachęcająco ;) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  27. takie biszkopciki to dla mnie świetny pomysł! dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. jakie piękne, puchate i żółciutkie! z pewnością wypróbuję. uwielbiam Twoje przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyglądają słodko i mają taki piękny, jesienny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Biszkopty kojarzą mi się z pobytem u babci, sama nie wiem czemu :) Ale to miłe skojarzenie, więc takie śniadanie byłoby idealnym rozpoczęciem dnia :))

    OdpowiedzUsuń
  31. Wyglądają cudownie, takie żółciutkie, rumiane ! Domowe biszkopty w sobotę rano, nie może być lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dziękuję za pochwalenie mojego puddingu chlebowego z figami na fanpage kulinarych.pl ! to wiele znaczy :)

      Usuń
  32. Cudowne biszkopty! : )
    Swietny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  33. Skądś znam tę słabość do mąki kukurydzianej;) W Twoich biszkoptach się zakochałam, mam tylko nadzieję, że poniosę porażki przy próbie zweganizowania tego przepisu ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę trzymać kciuki, żebyś nie poniosła porażki. Daj znać, jak zrobisz! :)

      Usuń
  34. uwielbiam biszkopty, więc śniadanie dla mnie idealne<3 koniecznie będę musiała zrobić!;)

    OdpowiedzUsuń
  35. mam ogólną słabość do biszkoptów, więc takie domowej roboty, to w ogóle muszę cudnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  36. podobno mama mi robiła jak byłam brzdącem :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Kukurydziane uwielbiam, dokładnie, ten kolor, smak! Właśnie, muszę kupić mąkę kukurydzianą, dawno jej u mnie nie było! :) Pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  38. wyglądają niemal jak te ze sklepu , a przecież są o niebo zdrowsze !
    muszę koniecznie zapisać ten przepis !

    OdpowiedzUsuń
  39. kukurydzianych jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. kandyzowany kokos <3 właśnie mi przypomniałaś o tym przepysznym cudeńku :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Bardzo fajne ciasteczka. Nie boję się i zgapię od Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Myślisz, że wyjdzie z mąki typowo bezglutenowej? :)
    Bo musze je zrobić! Chyba sie zakochałam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można użyć mąki kokosowej lub sezamowej, owsianej, albo też miksu bezglutenowego. Nie jestem jedynie pewna co do mąki migdałowej i ryżowej, bo nie są to zbyt chłonne mąki. :)
      Daj znać, jak zrobisz!

      Usuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.