10.09.2013

Budyń dyniowy!

budyń dyniowy
budyń dyniowy z dżemem brzoskwiniowym
pumpkin pudding with peach jam

Dynia, dynia, dynia. Jeśli nie króluje na stole o poranku, to na obiad czy kolację stała się stałym elementem mojego jesiennego menu. Dziś prezentuję ją w kolejnej odsłonie - delikatnej i kremowej. Wielbiciele budyniu na pewno będą zadowoleni, tak, jak jestem ja. Dobre, że po waniliowym i czekoladowym zdecydowałam się na taką jesienną kombinację, bo niewątpliwie nie raz ją powtórzę.

Pachnie cynamonem.

budyń dyniowy

budyń dyniowy/1 porcja/
- 300ml mleka
- 1/3 szklanki dyniowego puree
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka miodu
- *cynamon, ekstrakt z wanilii

Odlewamy 100ml mleka i mieszamy je z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z dyniowym puree i miodem. Kiedy mleko zacznie się gotować, dolewamy do niego mieszankę mąki ziemniaczanej, cały czas mieszając łyżką, aby zapobiec powstaniu grudek. Natychmiast zmniejszamy gaz do minimum i mieszamy budyń jeszcze około 1-2 minut. Do smaku możemy dodac cynamon, kardamon lub imbir. Zdejmujemy garnuszek z gazu, przelewamy budyń do miseczki. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.




budyń dyniowy

39 komentarzy:

  1. TO JEST NIESAMOWITE !!! DZISIAJ ZJADŁAM BUDYŃ <3

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nadal nie miałam okazji jeść w tym roku tejże pięknej pani! Ahh.. muszę to nadrobić, muszę!
    Budyń tak z rana-mniam, uwielbiam, nie dość, że rozgrzewa to jeszcze tak fajnie zasładza :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha ha taki budyń, taki delikatny domowy budyń to również coś, co kojarzy mi się natychmiast z Twoim blogiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło :) To przyjemne skojarzenie.

      Usuń
    2. Zgadzam się z Agatą, robisz cudne budynie whinn :)

      Usuń
  4. Jestem zauroczona zdjęciem z góry<3
    Ach ta dynia, najlepsza na świecie; D

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę w końcu nareszcie wypróbować domowy budyń - Twój w wersji dyniowej jest po prostu wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale super pomysł:) w szale dyniowym jeszcze czegoś takiego nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Haha ja na dzisiaj też planowałam zrobić dyniowy budyń! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo, domowy i dyniowy, więc musi być cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  9. dyniowy? *.* jutro lecę po dynię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślałam właśnie o dyniowym budynie (jak mam się za niego zabrać) a teraz już mam przepis podstawiony pod nos i mój dzisiejszy deser:)

    OdpowiedzUsuń
  11. genialny budyń! właśnie rozkroiłam dynię..:)

    OdpowiedzUsuń
  12. zachwycacie z Magdą dziś tymi budyniami, oba są do zrobienia na gwałt :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest puree. Będzie budyń ^^ wygląda tak jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudownie! Tak kremowo... :)
    Cynamon <3

    OdpowiedzUsuń
  15. dyniowy budyń *-* musi smakować jeszcze lepiej niż ten waniliowy i czekoladowy, pachnie jesienią! koniecznie z cynamonem <3
    to jakieś przeznaczenie z waszymi śniadaniami, miło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem, od paru dni się głowiłam, czy dyniowy budyń to dobry pomysł, teraz już wiem, że z pewnością TAK. :D Coś czuję, że już wiem, co zjem na podwieczorek. c:

    OdpowiedzUsuń
  17. takie budynie tylko u Whiness! <3
    Kojarzą mi się z Twoim blogiem tak samo jak serniczki czy te delikatne placuszki/ naleśniki.
    Wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  18. waniliowy, czekoladowy, kokosowy znam, ale dyniowy? :D szaleństwo ;) ale bardzo ładnie wyglądające i ta jego 'miękka' konsystencja i kolor... :) się rozmarzyć można ;p

    OdpowiedzUsuń
  19. Wczoraj jadłam Twój budyń bananowy i był genialny, więc niech tylko dorwę dynię to próbuję i tej wersji! Jeśli chodzi o budynie, to zgodzę się z poprzedniczkami, że tylko u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej, cieszę się! :) I dziękuję, bardzo mi miło :)

      Usuń
  20. Z pewnością zrobię w weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Sezon dyniowy widzę w pełni :) Nigdy takiego nie jadłam, więc przepis do wypróbowania! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Niesamowity przepis. Przypomniałaś mi że sezon dyniowy już trwa a ja ani jednej nie kupiłam

    OdpowiedzUsuń
  23. Matko, a ja kupiłam dynię i nie wiem co z nią mam zrobić...nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam..
    A tak po za tym to piękne Masz zdjęcia!!!! Miseczki - cudne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda wyśmienicie, zrobię na mleku sojowym :) Już się nie mogę doczekać:) Jak będzie smaczny umieszczę na moim blogu. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.