10.19.2013

Placki dyniowe z kruszonką!

dyniowe pancakes z kruszonką i mandarynką
pumpkin pancakes with crumble and tangerine

Kiepski piątek i oby pozytywna sobota. Wbijam nóż w ośmiokilową dynię,  drugiej ręce mam książkę, a w myśli wieczorne plany. No tak, odwieczny problem, żeby to wszystko jakoś pogodzić. Jakoś się udaje.

Wspólna słodka sobota z Angie chyba staje się już zwyczajem. Przed tygodniem wynalazłam przepis na placki podane z... kruszonką. Od razu spodobał mi się ten pomysł, bo łączył w sobie dwie słodkości, które szczerze uwielbiam. Nadeszła wolna chwila, a obie mogłyśmy wypróbować, jak teoria i przypuszczenia mają się do praktyki. Okazało się, że w tym przypadku mają do siebie naprawdę wiele. Dyniowe placki i kruszonka to duet, któremu chyba nikt nie mógłby się oprzeć. :) Stanowiły one idealny piątkowy obiad, i choć nie robię tego często, podaję przepis na ten właśnie posiłek. Choćby dlatego, że czemu by nie zrobić go na śniadanie? Polecam wypróbować, kiedykolwiek, choćby dla samej tej słodkiej, maślanej kruszonki rozpuszczającej się na grubych, delikatnych plackach w kolorach jesieni. 



/1 porcja/
Placki:
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 125g dyniowego puree
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- odrobina soli


Kruszonka:
- 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20g masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego

Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy je razem na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po kopiatej łyżce ciasta, a na wierzchu układamy kawałki kruszonki. Smażymy placki z obu stron (bez obaw - kruszonka nie przywrze do dna patelni). Podajemy od razu.

42 komentarze:

  1. aaa..! Moje podejrzenia (w drugiej kolejności) się potwierdził :D
    Lubię Wasze duety :)
    placki, kruszonka-moooje ulubione! :) A do tego szczypta cynamonu-jestem w niebie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dość, że pyszne jesienne placuszki to jeszcze ta smaczna kruszonka *-* zrobiłabym takie od razu dziś na obiad, ale dyni nie mam, zjadłam ;d czas kupić następną i wypróbować, bo placuszki wraz z kruszonką już samą nazwą zachęcają :)
    miłego weekendu :*

    p.s. do mojego posta - na obiad naleśniki na słodko, ale dokładnie nie wymyśliłam jeszcze nadzienia :) na pewno twarożek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie :)
    A u mnie tylko skromna owsianka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysł z kruszonką wyśmienity !
    a jeszcze w towarzystwie musiało smakować na prawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aale pomarańczowo na talerzu! jesteście genialne :) na pewno je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruszonka... uwielbiam:) Wspaniale to połączyłyście, wydaje mi się, że taki mój dyniowy debiut z pewnością by mi smakował i zakochałabym się w dyńce:))

    Udanej, zorganizowanej soboty^

    OdpowiedzUsuń
  7. Mandarynki! Są pyszne, ale niestety przypominaja mi o zblizajacej sie zimie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, dla mnie, jak pewnie dla większości, mandarynki kojarzą się ze świętami :3

      Usuń
    2. a święta chyba kojarzą się przyjemnie? :D

      Usuń
  8. bardzo fajny pomysł, by połączyć placki z kruszonką :) a duet dynia-mandarynka musi być bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  9. wpadam na takie jedzenie, dobra? Kruszonka to moja słabość ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialne, jadłam placki z kruszonką, ale była ona oddzielnie, teraz trzeba spróbować i tej w plackach <3

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam<3
    Twoje placuszki zawsze sa takie równiutkie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dwa cuda w jednym obiedzie! Kocham placki, kocham kruszonkę! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Znów zaskakujesz świetnym pomysłem! :D
    Mandarynka <3

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam ich kolor :) placuszki to idealne rozpoczęcie soboty !

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolejny oryginalny, genialny pomysł i pięknie wyglądające śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. jesień i kruszonka to są rzeczy stworzone specjalnie dla mnie, naprawdę!

    OdpowiedzUsuń
  17. Super pomysł z tą kruszonką, do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  18. o mniam! mogłabym jeść samą kruszonkę, więc to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kruszonka to to, co lubię,więc w plackach musi być jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  20. placki z kruszonką? no, no tego jeszcze nie widziałam, a zwłaszcza nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  21. O mamuniu, wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten opis kruszonki mnie zafascynował! Pysznie :>

    OdpowiedzUsuń
  23. Mandarynki czyli coś co uwielbiamy połączone z dynią :) Smak jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam i placuszki i kruszonkę <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie wpadłabym na to, zeby zrobić kruszonkę do placków. Brawo oryginalności :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wow! Bardzo podoba mi sie ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Takie czegoś jeszcze nie widziałam :D Świetny pomysł, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetny pomysł! Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi kruszonki :P Brakuje tylko banerka akcji Wege Student ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. czy moglabym pominac dodanie jajka? czy puree wystarczajaco "sklei" skladniki? :) pozdrawiam! /A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko można pominąć, jednak w tym wypadku radziłabym zastąpienie go 1 łyżką lnu wymieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody. Nie próbowałam jeszcze robić placuszków dyniowych bez dodatku jajka lub czegoś podobnego, a len to taki mój sprawdzony wegański zamiennik. :) Mam nadzieję, że pomogłam. Jeśli zrobisz, daj znać, jak wrażenia.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. A, jeszcze! Len i wodę można też zastąpić dodatkiem łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej. :)

      Usuń

Co sądzisz o wpisie?
Jeżeli nie posiadasz konta Google, nie bądź anonimowy - podpisz się swoim nickiem lub imieniem.
Dziękuję za każdą pozostawioną opinię.